ДОСТ почете паметта на жертвите от Корница и Брезница

Снимка: ДОСТ

Председателят на ДОСТ - Лютви Местан, областният председател Исмаил Джинджи и местни активисти сведоха глави в почит пред паметните плочи на жертвите от първия етап на т.нар. Възродителен процес в Родопите.

Възпоменателното събитие бе вчера в гоцеделчевските села Корница и Брезница.

Преди 45 г. на 28. март с пистолети „Макаров“ и автомати „Калашников“ комунистическият режим разстреля невинни граждани: Хюсеин Караалил - Корница; Мохарем Барган - Корница; Салих Амидеин - Корница; Трафик Хаджи – Брезница; Исмаил Кальор - Брезница.

"Тяхната единствена „вина“ бе, че дръзнаха да защитят своето име и религия. Те заплатиха с цената на кръвта си естественото си право да изповядват своята религия и да носят имената, с които са родени. Без съмнение обаче тяхната саможертва, освен за съкровената човешка идентичност, е саможертва за свобода, равноправие и демокрация", коментираха от ДОСТ.

Според лидера на партията е крайно време тези събития да намерят своето естествено място в учебниците по история и да бъдат включени в демократичния календар на България. "Трагичните събития от 70-те години в Родопите и повсеместната трагедия с жертвите от втория етап на Възродителния процес 1984-1989 г. трябва да се отбелязват с подобаващ държавен протокол, за да не се монополизират партийно-егоистично от една партия, която превръща възпоменанията в трибуна за партийна пропаганда", заяви Местан.

Верни на този принцип, активистите на ДОСТ отдадоха смирено почит и поднесоха цветя на признателност за саможертвата, без да политизират святата дата.

По-късно Лютви Местан проведе среща с актива на ДОСТ в офиса на партията в Гоце Делчев. Областното ръководство на ДОСТ в лицето на председателя Джинджи изрази готовност за продължаване на учредителните събрания във всички по-големи населени места на общините от Благоевградска област.

В емоционалното си изказване Ибрахим Кадри – един от знаковите демократи в района, сподели, че ДОСТ не разполага все още с властови ресурси и затова най-силното средство, с което трябва да стигнем до сърцата на родопчани, е словото.

„Ние сме длъжни да обиколим всички села и да обясняваме на нашите братя и сестри разликите между ДОСТ и партиите на задкулисието. ДОСТ ще успее, защото е създадена в името на обикновения човек“, завърши словото си Ибрахим Кадри.

Местан очаква от областното ръководство график за предстоящите учредителни събрания и пое ангажимент да присъства лично при всяка възможност.

 

КОМЕНТАРИ

nakazatelniq otrqd21:41 - 29.03.2018
tiq predateli da puknat dano razdelixa xorata
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK