1,5 млрд. от КТБ – в пликчета, торбички и чувалчета

Снимка: Булфото

Между 1 и 1,5 млрд. лева са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета, става въпрос за корупция в най-общия смисъл.

Това каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг във връзка с внесения обвинителен акт по досъдебното производство за КТБ, предаде "Фокус". 

"Аз лично се надявам като гражданин в хода на съдебния процес за КТБ да се положи началото на края на съществуващите в обществото ни политико-икономически и финансови зависимости", заяви Гешев. 

"Прегледани са 162 кредита, които представляват около 3,6 милиарда от усвоените кредитни средства. От тях са установили експертите, че повечето са предоставени на дружества, които не генерират парични потоци от оперативна дейност, както към момента на предоставяне на кредитите, така и след това. 74% от общата сума на предоставените кредитни средства се отнасят към новоучредени дружества.

На следващо място някои дружества са отчитали приходи от лихви в по-голям размер, отколкото от оперативна дейност. Според експертите липсата или малкият размер на парични потоци от оперативна дейност при кредитополучателите означава, че за погасяването на предоставените кредити банката е разчитала на парични потоци, генерирани от дейности, извършени извън получателите на кредити", поясни Иван Гешев. 

Той допълни, че при проверката на кредитните досиета е установено, че липсват документи, с които са били задължени да предоставят съответните кредитополучатели. 

"Липсват документи за ключови вътрешни процедури при одобрението на кредити – при 75% от прегледаните кредити", разясни още той. Гешев обърна внимание, че при 8 случая общо за 116 милиона лева липсват каквито и да е документи. 

"Тоест, просто са отпуснати едни 116 милиона лева, без да съществува какъвто и да е договор за кредити и каквито и да е други документи", отбеляза прокурорът. По думите му кредитите са одобрявани средно за 1,7 дни.

"При 70 от случаите тези кредити са одобрени за 0 дни. При 53% кредитните средства не са използвани за целта, предвидена, по договор. При 82% усвоените средства са били превеждани на някоя от 11-те бизнес групи, които са обслужвали бизнеса на мажоритарния собственик", допълни още Гешев. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Ася21:34 - 21.07.2017
Абе арестувайте ги всички корумпирани, ама първо арестувайте поне създатреля на тази пирамида.
Справедлив22:21 - 20.07.2017
В името на народа, разтрел!
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK