15 години затвор получи бившият шеф на разузнаването

Вчера Софийската военно - окръжна прокуратура постигна тежка осъдителна присъда и по второто дело, водено  срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба – генерал Кирчо Киров.

Обвинителният акт беше внесен  в Софийски военен съд през пролетта на 2017г. Бившият директор на НРС генерал-лейтенант Кирчо Киров беше обвинен в това, че от 2007г. до 2011г. като  директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв.

След като прецени всички доказателства - събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийски военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи три години лишаване от свобода, с петгодишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата.  

 


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk