БДЗП-Гоце Делчев, отчете дейността си за 2017

Снимка: Българско дружество за защита на птиците - Гоце Делчев

Изключително се радвам, че като представител на БДЗП (Българско дружество за защита на птиците) в Гоце Делчев за пореден път мога да  представя отчета за дейността на местния клон.
От 1993 г. работим не само на местно, но и на национално ниво, водени от желанието за по-добър живот, чрез отстояване на правото ни за чиста околна среда, разумно и устойчиво ползване на природните ресурси. Това каза в своето по отношение на отчета за дейността на природозащитната  организация председателят на местния клон в Гоце Делчев-Димитър Попов.
„И през 2017 година продължихме да опазваме и да сме на страната на онези, които няма на кого да се оплачат или към кого да се обърнат за помощ. Хищничеството и алчността взеха превес през последните десетилетия. Отнемат се ценни територии, които са последните убежища не само на птиците, но и на хората. Замърсяват се въздуха, водата и почвата, изсичат се дървета, а цели територии се превръщат в пустини. Заради започналите климатични промени човечеството навлиза в нов етап, а именно – изчезване на видовете“, заяви още Димитър Попов като допълни , че се наблюдава невиждано до сега изчезване на гръбначни животни. Над 400 са гръбначните изчезнали от 1900 година досега.

Подобно изчезване на видове обикновено се наблюдава за период от 10 хиляди години, твърдят учените. Тези статистики са залегнали и в отчета за 2017 година на гоцеделчевското дружество за защита на птиците.

„През януари взехме участие в среднозимното преброяване на водолюбивите птици. За първи път тази година в екипа на БДЗП-Гоце Делчев, се включи и ловен експерт, с когото следяхме за бракониери и нарушители на закона за лова. Съдействие в преброяването ни оказаха ДГС – Гоце Делчев, ДЛС „Дикчан“ – Сатовча, ЛРС „Сокол“ – Гоце Делчев, и Община Гоце Делчев. През месец март пуснахме видиокамерата за онлайн наблюдение на щъркелово гнездо в Баничан. Малки и големи успяха да проследят чрез интернет сайта на читалището интересни моменти от живота на щъркеловото семейство. Въпреки че проектът беше едногодишен, ние продължихме с видеонаблюдението и през сезон 2017, а инициативата ни бе не само с образователен характер, но и с научна стойност. Април бе месецът, който премина под мотото „Ние броим врабчетата“ и отбелязването на Деня на Земята. Отново съместно с Читалище „Изгрев 1930“ в  Баничан  организирахме двоен празник – Лазаруване и участие в националната кампания „Ние броим врабчетата“, в която се включиха родители и деца от селото, както и възпитаници на ДГ „Джани Родари“, ученици от туристически клуб „Пирински стражи“ към Трето Основно Училище „Братя Миладинови“ в  Гоце Делчев.

През месец април от БДЗП-Гоце Делчев участвахме и в инициативата „Мониторинг на обикновените видове птици“. Тя се провежда ежегодно и цели да събере информация за състоянието на птиците около нас.

На 22. април заедно с родители и ученици от 1. „А“ клас от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“-Гоце Делчев, отбелязахме Деня на планетата Земя. Те научиха колко са обитаемите щъркелови гнезда в Гоце Делчев, видяха гнездото, което е под постоянно онлайн видеонаблюдение в Баничан, а в Копривлен се срещнаха със семайство Сохулови, които инициираха поставянето на изкуствена платформа за гнездене на щъркели.

Тази година повече от 10 гнезда паднаха по време на бури. Причината е използването на неустойчиви материали при направата на изкуствените платформи, които се поставят върху електрическите стълбове.

Месец май превърнахме в обучителен полеви курс „Калимок“. В него бяха включени теоретични презентации и полеви дейности. Курсът беше  организиран от изследователска група „Кръвни паразити по птиците” към Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.
През юли за първи път в орнитологичната история беше документирано и картирано гнездо на Черен щъркел (Ciconia nigra) по поречието на река Места. Това стана благодарение на дългогодишните проучвания на клон Гоце Делчев в района, а през август за втора поредна година участвахме в кампанията „Дари себе си“ за охрана на египетските лешояди в Маджирово.

Септември и октомври взехме участие в Европейските дни на птиците.

Гоце Делчев бе един от трите града в България, който се включи в отбелязването на Европейските дни на птиците. Близо 30 човека участваха в наблюдението по поречието на р. Места.

През 2017 г. Европейските дни на птиците се координираха на международно ниво от Словашкото орнитологично дружество (BirdLife -Словакия). Координатор на инициативата в България бе Българско дружество за защита на птиците.

Въпреки че не бе наше задължение, през годината ние се отзовахме на почти всички постъпили сигнали за пострадали птици. Четири от случаите станаха популярни в цялата страна.
Единият е сигналът, който получихме  от анонимни наши привърженици за издевателство над щъркел по време на сватба в Кочан.

Вторият случай се разследва от прокуратура и полиция за прострелян от бракониери бухал в района на Хаджидимово.

Незаконно събаряне на гнезда на лястовици в село Крушево, за което отново уведомихме полиция и прокуратура. Сигнализирахме за незаконно сметище на територията на община Гоце Делчев.

Почти през цялата година работихме активно с деца и ученици от различни училища в района. Изнасяхме презентации, беседи, правихме походи и наблюдавахме птиците.

Благодарим на всички бдителни и загрижени сънародници. На всички онези, които ни помагаха, подкрепяха и отделиха от свободното си време и сили. На всички, които се включиха в инициативите и природозащитните кампании.
Голям принос в разрешаването на случаи, засягащи птиците, имаха обикновените хора, медиите и институциите в България. Ще се радваме да продължим заедно мисията по опазването на българската природа“, се казва в годишния доклад за 2017 година на БДЗП-клон Гоце Делчев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK