142 години без Апостола отбеляза неврокопската общественост

Въпреки мразовития февруарски ден много граждани, общественици, учители, ученици и най-малките жители на града от детските градини днес се поклониха пред паметника на Васил Левски в Гоце Делчев, отдадоха своята почит към святото му дело и поднесоха цветя по случай 142 години от неговата гибел.

По повод годишнината от обесването на Апостола и тази година Община Гоце Делчев организира полагане на цветя на паметника на Левски, който се намира пред сградата на Общинския исторически музей.

Ученическият комитет „Васил Левски” при НПГ ”Димитър Талев” и Общински исторически музей - Гоце Делчев се включиха в инициатива на Националния военноисторически музей "Моята дума за Апостола".

Специално пано в музея предостави на всеки посетител да изрази своето разбиране и послание за делото на Васил Левски. На жителите на Гоце Делчев, учениците и всички участници в паметната церемония бе предоставена възможност  да добавят върху паното думи, с които свързват Апостола.

Заместник-кметът на Гоце Делчев Богдан Боцев, председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, общински съветници от всички политически сили от всички политически групи в малкия парламент, граждани, ученици и малчугани от детските градини изпълниха улицата пред музея и отдадоха своята синовна обич и признателност към великия български революционер.

На днешната дата, която се почита с много уважение и признателност от жителите на Гоце Делчев, се навършват 142 години от обесването на Васил Левски. Апостолът е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче, и до днес остава недоказано кой го е предал.

Левски е отведен в София, където е изправен пред съд. Смъртната присъда е издадена на 14-и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Дякона Левски увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-и. Тогава той още не е навършил 36 години.

 

КОМЕНТАРИ

QUEEN19:06 - 19.02.2015
Турците се обръщали към Левски с "ефенди".И са го почитали заради демократичните си възгледи още тогава революционни за времето си.Обаче!!! българин го предава и също българин го осъжда.Ако бе жив сега и сега щяха да го погубят......!
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK