С китайско кино закриват учебната година в ЮЗУ

Снимки: Infomreja.bg и ЮЗУ "Неофит Рилски"

Филологическият факултет при ЮЗУ "Неофит Рилски" разшири своя кръгозор чак до Страната на изгряващото слънце. Тази сутрин деканът проф. Магдалена Панайотова даде начало на прожекциите на китайски филми, които досега са излъчвани само в столичния институт „Конфуций“.

Събитието се състоя в класната стая „Конфуций“ в сградата на Ректората, която официално ще отвори врати през септември. Целта на филолозите и университета е да популяризира китайската култура и език.

Третокурсничката Джоу Мей в специалност „Българска филология“, наричана от колегите си Мая, изказа своята благодарност за помощта и отзивчивостта към самата нея и създаването на китайския център. Столичният институт съвместно с ЮЗУ са първопричините за осъществяването на настоящата идея. Финансирането е поето от „Хан Бан“, Китай. Стаята посрещна своите гости с китайски чай и сладкиши изцяло в духа на източната страна.

Протече и прожекция на анимационния филм за възрастни „Голямата риба“, който проф. Панайотова определи като обърнат вариант на приказката „Златната рибка“. Утре от 10 ч. китайското кино продължава с прожекция на "Last train home".

Сътрудничеството между университета и Китай не е отскоро. Преди четири години на лекторат в източната страна бе изпратена ас. Люба Атанасова, която успешно работи с китайски ученици и студенти, изучаващи български език.

Китайският обмен не закъсня и в благоевградския университет също се провеждат курсове по китайски, които са отворени за студенти, преподаватели и граждани. С настоящата стая всички тези дейности ще имат общ център, в който ще се провеждат различни инициативи – кино, лингвистика, изкуство.

Желаещите да изучават древния език имат възможността да се явят на изпит за получаване на международен сертификат. Очаква се откриването на нова филологическа специалност „Български език и китайски език“, която ще допълни богатия избор сред бакалавърски и магистърски програми.

Гостите, сред които и зам.-ректорът по образователните дейности проф. Антони Стоилов, бяха възхитени от приятната обстановка и очарователния български на китайската студентка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK