Забавената кампания и ниските изкупни цени на тютюна принудиха десетки млади хора от Абланица да заминат за Англия да берат ягоди

Снимка: Infomreja.bg, архив

Три автобуса, пълни предимно с млади хора от хаджидимовското село Абланица и съседните населени места, отпътуваха вчера за Англия. Заминалите са сключили договори за шестмесечен гурбет като берачи на ягоди.

В най-голямото село в община Хаджидимово - Абланица, коментират, че местните млади хора заминават масово за чужбина поради липса на работа и заради забавената изкупна кампания и ниските цени на тютюна.

Фирмите спряха да изкупуват тютюн в община Хаджидимово. Такова е положението и в целия Гоцеделчевски регион. Хората са съвсем обезверени и търсят спасение в чужбина, заяви председателят на тютюневото сдружение "Басмъ" Иван Сабахлъков. 

Неговите прогнози за тютюнопроизводството през 2016 г. са, че драстично ще намалеят желаещите да се занимават с отглеждане на тютюн именно заради все още неизкупената продукция и неяснотите относно договарянето на и средната изкупна цена на следващата реколта. 

Според него фирмите формират големи печалби за сметка на труда на производителите чрез тенденциозното завишаване на неплатимите количества, които са достигнали до 30 % от произведеното в едно семейство. 

"Вместо парници с ягоди и други култури, ние покрай минералните ни извори в региона строим само спа хотели, които работят в пълен капацитет максимум няколко месеца в годината. Ако англичаните имат нашите минерални извори и благодатните земи около тях, ще направят чудеса със земеделието си, но ние само изливаме бетон върху златни земи и никой не мисли за земеделие в тази държава", сподели още Иван Сабахлъков. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK