14 брачни двойки от Хаджидимово отпразнуваха златните си сватби

снимки: infomreja.bg

14 двойки от Хаджидимово, които тази година навършват 50 години съвместен брачен живот, снощи до късно празнуваха заедно в местния ресторант "Градина" своите "златни сватби". Възрастните "младоженци" изпълниха всички местни сватбени ритуали, като на празника си имаше и булка и младоженец, които преминаха по шарената черга и дългата мартеница. Според обичая в Хаджидимово, в голямата тъкана престилка на булката бяха поставени много самуни хляб, за да е пълна с берекет и мног деца къщата на младоженците. Девери със сватбен оркестър и червен байрак, украсен със зълви и свекърва със свила, злато и коприна, наречен "пряпор", въведоха превесената с червено було булка и нейния младоженец в ресторанта, където свекървата й закачи гердан с жълтици с наричане да бъде покорна съпруга, да слуша мъжа си и неговите родители и да напълни с деца къщата им. 

Ролята на младоженците в ритуала поеха възрастното и симпатично семейство Мария и Костадин Дюлгерови, които са заедно от 50 години и шест месеца. "Не сме се карали никога досега и тя никога не ми е бягала, само моя си е била през всичките тези години и затова си я обичам и уважавам, все едно, че вчера сме се залюбили и оженили", заяви с благодарност към съпругата си бай Костадин Дюлеров. Той не нашега призна, че проблемите между двамата са си разрешили още в първите месеци след сватбата си преди 50 години. "Осъзнах, че мир и разбирателство се постига в семейството, когато има повече компромиси и когато мъжът слуша жена си, особено когато тя е добра и практична като моята. Така ръка за ръка вървим заедно вече половин век и дай, Боже, и през следващите 50 г. да сме така. Работихме много, строяхме къщи, гледахме деца и все заедно, с нито дума казана напреко. Сегашните млади не са така, много се карат кой да е водачът и тарторът в семейството, това е причината в днешно време да има толкова разводи, защото никой не отстъпва на другия. Ние с моята баба се радваме на добри деца и внуци и това е пак благодарение на отстъпките и компромисите, които правим взаимно", сподели житейският си опит бай Костадин Дюлгеров, който вече наближава своите 80 години.

"Заповядайте утре на блага ракия”, подкани шеговито сватбарите на златната си сватба чевръстата баба Мария Дюлгерова, която бе първа както на хората, така и в нежните танци, които танцуваха до късно 14-те възрастни двойки от Хаджидимово. Така брачни свидетелства за златните сватби кметът на Хаджидимово Людмил Терзиев връчи с много уважение на Фидана и Ангел Ламбини, Юлия и Иван Мървакови, Елена и Костадин Разманови, Стойна и Димитър Топалмихалеви, Недялка и Аспарух Семерджиеви, Мария и Борис Кафалиеви, Футения и Борис Глушкови, Цена и Герман Папазови и други възрастн "млдоженци" от общината. Две от двойките юбиляри бяха изненадани и с две огромни торти - подарък от признателните им синове, дъщери, зетьове и снахи.

За трета поредна година председателят на БЧК в Хаджидимово д-р Мария Бугова организира празнуване на златните сватби на възрастните двойки в града. Освен че пое разходите по цялото празненство, кметът Людмил Терзиев, в качеството си на ритуалчик, подписа и връчи новите брачни свидетелство на щастливите двойки с пожелание да го поканят отново след 50 години да отпразнуват заедно и диамантените им сватби. Председателят на БЧК в Гоце Делчев д-р Донка Кочева, нейната колежка в Гърмен и кметът на село Огняново Димитрия Гюрова бяха сред официалните гости на тържеството. Специално за честването на златните сватби от Благоевград пристигна и голяма част от областното ръководство на БЧК, заедно с председателя на организацията д-р Димитър Божиков, който е от Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Староженец19:24 - 29.07.2011
Голям купон е било!
Ох18:53 - 29.07.2011
Дай Боже всеки му .
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK