Близо 2 милиона лева повече в бюджета на община Гоце Делчев за 2018 г.

Общинските съветници от Гоце Делчев на редовното си заседание приеха бюджета на Общината за 2018 г., който е с близо 2 милиона лева повече от този за предходната година.

Увеличението се дължи на повишените работни учителски заплати и завишените средства за издръжка на учебните заведения. С 10 % са увеличени за 2018 година и парите за капиталови разходи и поддръжка на пътищата.

Така финансовата рамка, с която ще разполага тази година Община Гоце Делчев и която бе приета на общинската сесия, е близо 26 милиона лева. От тях 15 770 000 лева са държавни приходи, а 10 218 120 лева са предвидените постъпления в общинската хазна от местните данъци, такси и други дейности.

И тази година увеличение на местните данъци и такси няма да има, заявиха от общинската администрация, а кметът Владимир Москов сподели, че Бюджет 2018 е балансиран и осигурява цялата финансова стабилност на общината през настоящата година.

Със 150 000 лева през 2018 г. от бюджета на Община Гоце Делчев ще бъдат подпомогнати някои дейности в МБАЛ "Иван Скендеров", сочат разчетите.

30 000 лева са заделени за транспортни разходи на пътуващите служители и медицински персонал до работното им място, а 120 000 лева отново ще бъдат вложени във фонд "Специализанти". Чрез него Общината от няколко години поема разходите за обучението на млади лекари, които от своя страна се обвързват с договори да се върнат и да работят в общинската болница в Гоце Делчев.

Опитът в тази насока вече дава резултати и в местното здравно заведение вече трима млади доктори работят според договорираните с Общината условия. През миналата година за фонд "Специализанти" Община Гоце Делчев осигури 84 000 лева, като през настоящата година сумата е завишена драстично.

Както писа ИНФОМРЕЖА, в Бюджет 2018 заложените пари за развитие на спорт са 300 000 лева, с които ще бъдат подпомогнати 17-те спортни клуба на територията на общината.

Заложените очаквани приходи са в размер на 850 000 лева от продажба на имоти. Става въпрос за двадестина имота в бившето военно поделение в града,  към които има заявен интерес.

Поради ограниченията в прословутия чл. 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, вместо да бъдат продадени, под наем се отдават вече трета година стотици декари.

Сключените договори за отдаване под наем в община Гоце Делчев са общо 499, като 320 от тях са за земеделски земи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK