136 години от рождението на Георги Димитров отбелязаха в Ковачевци

Снимки: Община Ковачевци

Ковачевци отбеляза 136 години от рождението на Димитров.

„Името и делото на Георги Димитров издържаха проверката на времето, те са част от историята на България, част от историята на Ковачевци. Ковачевци е взело от миналото огъня, а не пепелта и днес, чествайки тази светла годишнина, показваме, че никой не е забравен и нищо не е забравено”, бяха част от встъпителните слова на тържеството.

Всяка година тържествено се отбелязва рождения ден на Георги Димитров, а тази година с едноминутно мълчание бе почетена и паметта на загиналите военни пилоти от 24-а авиобаза Крумово.

На официалната част присъстваха заместник-председателят на парламентарната група на Коалиция БСП за България, Драгомир Стойнев, народните представители Станислав Владимиров и инж. Любомир Бонев, ген. Ангел Марин – председател на Международна фондация „Георги Димитров”, вицепрезидент на Република България в периода 2002-2012 г.

Честването уважиха още Симеон Игнатов - председател на Български антифашистки съюз, Борис Цветков – Председател на Градски съвет на Българския антифашистки съюз - София, Георги Димитров - внук на героя от Лайпциг, Валентин Петков-Председател на Областен съвет на БСП-Перник, председатели на общински партийни организации, приятели на Русия към Национално движение „ Русофили”, членове и симпатизанти на левицата.

Президентът на Република България, ген. Румен Радев, бе изпратил поздравителен адрес до кмета на общината, Васил Станимиров, жителите и гостите на Ковачевци:

„Приемете искрените ми поздрави по случай празника на Ковачевци. Вашият край пази паметта за героя от Лайпциг- Георги Димитров, оставил следа не само в българската, но и в европейската история на антифашизма. Приветствам усилията на общинското ръководство за разширяване на трансграничното сътрудничество и превръщане на региона в интересно място за туризъм и инвестиции. На всички жители и гости на тържествата пожелавам здраве, благополучие и празнично настроение. На добър час!"

Драгомир Стойнев представи поздравителен адрес от Корнелия Нинова - председател на Националния съвет на Българската социалистическа партия:

„Отбелязването на рождения ден на Георги Димитров и повод за размисъл. 136 г., след рождението на този голям български политик, парламентарист и световен деец на движението на работниците, българите са отново пред паметниците на Димитров в цялата страна в знак на почит към делото му. Един от най-обругаваните политици за тези 28 години, един от политиците, чието дело се опитват да заличат. Но то е незаличимо. Благодаря ви, че традиционно организирате тържество по повод годишнина от рождението на Димитров. Той се превърна в символ на едно световно движение. Бъдете горди с неговото дело”.

Най-голямото сдружение в Република България, отговарящо за местната власт, поздрави Ковачевци за празника, ето така:

Приемете най-сърдечни пожелания за здраве и благополучие по случай празника на общината от името на Управителния съвет и екипа на Националното сдружение на общините в Република България! Запазила културно-историческото наследство на граовския край, скътана в подножието на девет планини и прочула се като „Долината на маските", с уникалните си автентични маскарадни игри, общината е притегателно място за туризъм и почивка. Тя привлича все повече гости и с богатия живот на своите будни села, с колоритните им празници и събори, с екопътеките, с Хлебната къща, със своите храмове и антични селища.

Поздравявам Ви, че успяхте да превърнете Ковачевци и в истинска спортна дестинация, благодарение на грижата на общинското ръководство и изградената съвременна инфраструктура.

Желаем Ви много вдъхновение и сила, за да продължите с благородна отдаденост да работите за по-доброто бъдеще на Вашия край."

Тържествената програма продължи с танцов ансамбъл „Български ритми” при Народно читалище „Георги Димитров-1928”, специално подготвен танц от най-малките жители на Ковачевци, песните на Янко Неделчев и неговите бисери от Македония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK