Корнелия Нинова влиза като санитар във ВМА

Снимка: БГНЕС, архив

Стара битка за БСП е настояването болниците да не са търговски дружества

Най-големият проблем на кризата след здравето е неравенството, бедността и доходите. Там проблемите трябва да се решават трайно и държавнически. Това заяви пред БНТ лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Нинова, която преболедува COVID-19, съобщи, че веднага след обсъждането на алтернативния бюджет на левицата в пленарна зала. Самата тя става доброволец в борбата със заразата. Тя ще помага като санитар във Военномедицинска академия (ВМА) и припомни, че вече много депутати от левицата са станали доброволци и предстои още от колегите ѝ да се включат в борбата с вируса.

БСП предлагат преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент на средноосигурителен доход, като вземат 2015 г. Другата уязвима група са младите семейства с деца. Ние предлагаме въвеждане на семейно подоходно облагане. Това ще облекчи семействата дългосрочно, категорична бе Нинова и припомни, че от много време настояват за отмяна на плоския данък.

По думите ѝ COVID-19 може да бъде победен, ако се създадат чисти болници и такива само за пациенти с коронавирус. Тя е убедена, че трябва да се осигурят безплатни тестове за гражданите.

Решение според нея е и държавна наредба, която да регламентира заплащането на лекари и медицински сестри. Тук трябва държавна наредба за доходите на медиците – базова заплата на всички и след това тя да се надгражда на базата на болниците. След това – ДДС на лекарствата и държавен резерв, очерта Нинова стъпките за реформа в здравеопазването.

Стара битка за БСП е настояването болниците да не са търговски дружества. Нинова настоя и да се направи електронното здравно досие на всеки човек. Според нея здравеопазването трябва да се разглежда на регионален принцип.

 

КОМЕНТАРИ

Здрасти12:17 - 22.11.2020
PR, на паметта на починалите без умишлена лекарска помощ за нуждите на статистиката. Човека е единственото същество на земята което си плаща за да живее...
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK