Благоевград плаща почти половин милион за "Франкофоли", общината - с иск за 32 хил. лева

Колаж: Infomreja.bg

В петък и в събота в Благоевград ще се проведе и едно от най-големите музикални събития у нас. Но проблем с музиката вкарва организатори и притежатели на авторските права в съдебната зала, съобщава България Он Ер.

От 2015 година общината нито веднъж не е заплатила авторски права, въпреки че има договор с нас.

Това казва пред камерите представител на „Мюзикаутор“ – организация, която защитава и регулира авторските права.

„Общината се представя като организатор, нейното лого е навсякъде, тя има интерес да представя. Тя отпуска огромна сума - за организиране на фестивала.

Единствената полза тук е за Общината. Тя съумява да представи себе си в по-добра светлина, с по-добър имидж, но пък тези, чиито продукт ползва- остават ощетени.“

И макар че Общината се рекламира като организатор, твърди, че реално не е и има само косвена връзка с фестивала.

Според едно от съобщенията в страницата на Благоевград: „Изключително пъстра съпътстваща програма за „Франкофоли“ 2018 е подготвила Община Благоевград“.

А според документи, представени от институцията:

Община Благоевград не е организатор на фестивала, тъй като не притежава необходимите права за организация и провеждане на фестивала „ФРАНКОФОЛИ“ в Благоевград. Дружеството „ФРАНКОФОЛИ“ е притежател на ексклузивните права.

Приносът на Община Благоевград към реализацията на фестивала е само логистична, транспортна и административна подкрепа на действителните организатори, следователно Община Благоевград не би следвало да заплаща авторски права на „Музикаутор“.

Община Благоевград подписва договор с „Музикаутор“ през 2015. По този договор обаче общината не е превела нито лев, съобщава още България Он Ер. Поради което „Музикаутор“ завежда съдебен иск за 32 хил. лева.

„Ние сме информирали и Общинския съвет, и кмета. Договорът, който общината подписа през 2015 реално беше съгласуван със зам.-кмета по култура и въпреки това има едно неразбиране“, казват още от „Мюзикаутор“.

От организацията са готови да потърсят правата си в съда и за последните три години, ако до края на работната седмица организаторите не уредят правата за концертите, които предстоят в петък и в събота.

Обществената поръчка за организацията и провеждането на фестивала за трета поредна година се възлага на "Франкофоли" АД. Процедурата е договаряне без обявление по реда на Закона за обществените поръчки.

Предметът е "ОРГАНИЗАЦИЯ И ПРОВЕЖДАНЕ НА МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ "ФРАНКОФОЛИ" в община Благоевград. В рамките на музикалния фестивал следва да се организират музикални спектакли. По време на фестивала да се излъчат актуални музикални хитове с френско или франкофонско съдържание….

Стойността на договора е 460 000.00. Сумата е същата и през предходните две години - 2017 и 2015, когато изпълнението на поръчката е възложено на френското дружество.

През 2015 г., еднократно, притежаваните авторски права върху музикалния фестивал бяха предоставени за ползване на OMEGA - ABC LTD, регистрирано в България. Фестивалът "ФРАНКОФОЛИ" беше организиран и проведен в Благоевград от 24 до 26 септември същата година, а следващото му издание - през 2016 г., превърна форума в едно от най-важните музикални събития у нас.

Възлагането на обществената поръчка на друго лице освен на "ФРАНКОФОЛИ" АД би довело до нарушаване на авторски/изключителни права, придобити от същото по силата на административен акт. По тази причина Дружеството е единственото, на което може да бъде възложена поръчката за организиране на фестивала. Предвид изложеното е налице хипотезата на чл. 79, ал. 1, т. 3, буква "в". Налице са предпоставките за провеждане на процедура на договаряне без предварително обявление, поради наличие на изключителни права на конкретно лице, на което поръчката може да бъде възложена за изпълнение. Това са официалните мотиви, приети със становище на АОП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK