Чужди корпорации ще могат да си купят наши партии, предупреди Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев, снимка: БНТ

Това ще е нов данък за бизнеса, а чужди корпорации ще могат да си купят наши партии

„Силно се надявам, че разумът е надделял. Но да припомним, че министър-председателят обяви за промяната на партийните субсидии след решение на МС и веднага се хвърли въпросът за гласуване в НС. Считаме, че по толкова важна тема е нужен дебат.” Това каза пред БНТ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев в коментар на отпадането на второ четене в НС на намаляването на партийната субсидия на един лев.

„Не става дума за единия лев. Става дума за това, че се отваря вратата на мафията и олигархията да приватизират политиката. Тази крехка демокрация от 30 години е под заплаха”, категоричен бе той. Стойнев попита- коя фирма ще откаже на управляващата партия да помогне за изборите.

„Това реално ще е нов данък за бизнеса. Цялата администрация ще  стъпи на врата на тази фирма, която откаже пари на управляващата партия. Да не говорим и за външното влияние- че е възможно чужди корпорации да закупят наши партии”, обясни още Драгомир Стойнев. Той призна, че БСП е сбъркала, че не е участвала активно в дебата за референдума, организиран от Слави Трифонов.

„Не обяснихме на гражданите, че субсидиите правят партиите независими, че ги подпомагат за структурите, както и да плащат по време на избори на медиите за дебати по време на предизборните кампании”, обясни зам.-председателят на ПГ на "БСП за България". 

Това не е американски, а балкански модел

Драгомир Стойнев обясни, че има два съществени въпроса – „Защо сега?” и „Защо се бърза?” с искането за намаляването на субсидиите. „Бърза се преди местните избори, за да се накаже опозицията.  Да не забравяме, че от резултата на евроизборите е видно, че в 138 общини, ако сега са местните избори, ние ще сме на балотаж с ГЕРБ, в 60 общини сме на първо място,  в 12 областни градове разликата е под 1000 гласа, а в 4 областни градове сме на първо място", категоричен бе Драгомир Стойнев.

Той добави, че новата субсидия за партиите трябва да бъде намалена и да влезе в сила с новия бюджет от следващата година. „Липсата на дългосрочен модел на въздействието на намаляване на партийните субсидии показва модела на работа на ГЕРБ, а именно – проба-грешка. Това не е американски, а балкански модел”, отсече Стойнев.

БСП е жив организъм и когато усети заплаха, застава в позиция на самоотбрана

„Провелият се Конгрес на БСП не беше излишен. Той потвърди реформата, която се провежда в партията. От 3 години Корнелия Нинова я модернизира. Всяка промяна трудно се приема и има съпротива”, каза Драгомир Стойнев. Той добави, че идеята е всички членове на партията да избират лидера си, а не определен елит на Конгреса, както и максимум 12 години или три мандата да има един депутат. „БСП е жив организъм и когато усети заплаха, застава в позиция на самоотбрана”, обясни още Стойнев. Той припомни, че структурите от цялата страна са призовали Корнелия Нинова да оттегли оставката си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK