7 ноември – Международен ден на медицинската физика

Снимка: cross.bg

Рожденият ден на Мария Склодовска-Кюри – 7 ноември, ще се отбележи за първи път като Международен ден на медицинската физика. Основната тема тази година е „Риск при медицинско облъчване? Попитай медицинския физик!“. Целта е да се повиши информираността на обществото за важната роля на медицинския физик за осигуряване на качеството и безопасността на пациентите и медицинския персонал при диагностиката, терапията и скрининга с методи, използващи йонизиращи лъчения.

Българското дружество по биомедицинска физика и инженерство (БДБФИ) ще отбележи Международния ден на медицинската физика със серия от събития в цялата страна, насочени да повишат информираността на обществото за професията медицински физик и за ролята на медицинските физици.
 
Цел е да се привлече и вниманието на институциите, от които зависи решаването на някои съществуващи проблеми: недостатъчен е броят на квалифицираните медицински физици за осигуряването на качеството и безопасността на новите технологични методи за лъчелечение и образна диагностика; недостатъчни са местата, финансирани от държавата, за следдипломно обучение на медицинските физици; професията не е недостатъчно престижна и популярна и интересът към нея не е достатъчен да осигури качествени кадри, университетското обучение се нуждае от приближаване до нуждите на практиката и др.
 

В София, Варна и Враца ще се организират отворени врати под мотото „Ела и разбери какво работи медицинският физик“ в клиники по лъчелечение, нуклеарна медицина и образна диагностика в СБАЛО-София, СБАЛОЗ-София, Токуда болница-София, УМБАЛ „Св. Марина“- Варна, КОЦ-Враца.

В Националния център по радиобиология и радиационна защита в София ще се организира дискусия на тема „Полза и риск при медицинско облъчване“ и изложба „Измерване на радиацията в медицината“, а в Русе ще отвори врати за граждани отдел „Радиационен контрол“ на РЗИ. В София, Пловдив, Варна и Шумен ще се проведе серия от публични лекции.

На тържествената сесия на 7 ноември от 16:00 в София ще се представи историята на медицинската физика в България, както и ролята и изискванията към квалификацията на медицинските физици. Ще се поставят и наболялите нерешени проблеми и предложения за тяхното решаване.

БДБФИ организира пресконференция на 7 ноември 2013 г. (четвъртък) от 15:30 часа в аудитория 4, IV етаж на Предклиничен университетски център на Медицински университет – София, ул. „Здраве“ 2.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK