Протестиращите срещу кариерата на Димитър Чонгов жители от Ново Лески, Мосомище и Копривлен спечелиха тежката битка

Снимка: Infomreja.bg

Трудната и изключително тежка битка след многото протести на жителите на хаджидимовското село Ново Лески против готвената кариера за добив на камъни и мромори в местността Водицата, в близост до самите къщи и ниви на хората, може да се каже, че е увенчана с успех в полза на местното население. 

Както писа ИНФОМРЕЖА, по време на протестите към недоволствто на жителите на Ново Лески се присъединиха и десетки хора от съседните две села Мосомище и Копривлен. Сагата на Инициативния комитет с председател Десислава Йованович може да се каже, че донякъде приключи в петък, с получаването на дългоочаквания отговор от Министерството на околната среда и водите, което извърши комплесна проверка по подадените десетки жалби от Инициативния комитет и кметствата в Ново Лески и Мосомище. 

Така според получения пространствен отговор, въпросният документ - решение, с което кандидат-концесионерът Димитър Чонгов плашеше протестиращите и се опитваше да заблуди медиите, се оказа невалиден, с изтекъл срок. 

Ековедомството е констатирало, че към настоящия момент решение № БД-02-ПР/2011 г. на директора на РИОСВ-Благоевград, издадено на 11.01.2011 г., е с изгубено правно действие.

Поради настъпилото изменение на Закона за опазване на околната среда и съгласно разпоредбата от 13.07.2012 г., решението на дружеството на Димитър Чонгов, с което е било преценено да не се извършва ОВОС, е загубило правното си действие, тъй като не е бил спазен определеният петгодишен срок, валиден  от дататта на издаването му за започване изпълнението на инвестиционното предложение, което е било установено също по време на проверката на контролните органи. 

С писмо № 517 от 12.07.2017 г., на база отправено питане от проверяващите случая до МОСВ за наличие на издаден акт за одобряване на цялостен работен на „Пирин КАМ“ ООД за добив на подземни богатства от находище "Водицата“ в землището на село Ново Лески, е получен отрицателен отговор. Министерството е отговорило, че такъв акт към момента няма издаден поради обжалване пред всички инстанции на ВАС на решение № 499 от 11.07.2014 г. 

"Към настоящия момент не е сключен договор с възложителя за предоставяне на концесия за добив и съответно не е издаван административен акт за съгласуване на цялостен работен проект за добив на мрамори от „Пирин КАМ“ ООД от находище „Водицата" с площ 156.327 кв. м", е категоричният отговор на МОСВ по казуса със скандалната кариера в хаджидимовското село Ново Лески.  

Предвид гореизложеното, за продължаване на инвестиционното предложение от българо-гръцкото дружество „Пирин КАМ“ ООД, по реда на Закона за устройството на територията, е необходимо постановяване на нов административен акт, или казано по-точно - възложителят следва да внесе ново уведомление в РИОСВ –Благоевград за ОВОС.

Имайки предвид отрицателното становище на протестиращите жители на Ново Лески и съседните две села Копривлен и Мосомище, шансовете на Димитър Чонгов в случая вече са нищожни, за да получи съгласие за образуване на кариера за добив на подземни богатства – инертни материали камъни и мрамори  от находището „Водицата“ в землището на Ново Лески.

Както писа ИНФОМРЕЖА, причина за бунта на жителите на Ново Лески и съседните села стана изненадващото решение на Върховния административен съд, публикувано в края на работния ден на 14 юли. Това  стана, след като през май миналата година магистратите отмениха решение на Министерски съвет за отдаване на концесия за 25 години за добив на подземни богатства върху площ от близо 160 декара на българо-гръцкото дружество “Пирин КАМ“ООД и след двегодишната борба на местните хора да опазят природата и здравето си от подобна дейност.

Мотивът на съда тогава относно отмяната на решението е бил неспазени процедури. 

„Пирин КАМ” ООД е собственост на сина на бившия кмет на хаджидимовското село Ново Лески Димитър Чонгов - Костадин Георгиев Чакалов, и двамата гръцки граждани Мулакис Темистоклис Йоанис и Мулакис Георгиос Йоанис. Съдружниците решават да изградят кариера за добив на мрамори и инертни материали в местност, която се намира на по-малко от 500 м от село Ново Лески, на 1200 метра от гоцеделчевското село Мосомище, на по-малко от 1000 метра от картотекирания минерален извор „Топлика, на 50 метра от лозята и нивите на местни жители в Ново Лески, в които има и вилни постройки. 

Плануваната кариера от кметския син Чонгов и съдружниците му е само на 30 метра и от тучна плантация с пирински чай, за която вече има издадени немски и български сертификати за продукцията. Кариерата на кандидат-концесионерите е още и в непосредствена близост до защитени зони.

Решението за предоставянето на въпросната концесия е взето от правителството „Орешарски" 10 дни преди то да си подаде оставката. Обжалвано е от Инициативен комитет, излъчен от Общо събрание на жителите на село Ново Лески с председател Десислава Йованович. 

Така със съобщение №87/ 2010 година дружеството „Пирин КАМ” ООД уведомява РИОСВ-Благоевград за инвестиционните си намерения. РИОСВ изпраща копие от писмото до кметовете на село Ново Лески и община Хаджидимово. В момента на кореспонденцията кмет на село Ново Лески е бащата на кандидат-концесионера, Димитър Чонгов. 

Всеки, който познава феодалния порядък, в който живеят местните структури на управление и жителите на региона, разбира какво значи това , се казва в разпространено писмо от Инициативният комитет. 

Следващата стъпка по разписаната от закона процедура е кметът /бащата на съдружника  Димитър Чонгов/ да уведоми населението за инвестиционното предложеине на сина му и компания и да го подложи на обществено обсъждане. Това обаче не е направено, мероприятието не е вписано в регистъра на кореспонденцията на селото, а преписката се оказва, че липсва от кметството. 

Въпреки това тогавашният кмет на селото изпраща писмо до РИОСВ-Благоевград, в което е написал, че от страна на жителите на селото няма никакви възражения и че всички са съгласни синът му и съдружниците му да си построят кариерата. 

Следва Решение БД-74-ПР/2010 от 17.12.2010 г. на РИОСВ-Благоевград, в което е преценено с изброени мотиви, че е необходимо да се извърши ОВОС поради вероятността то да окаже отрицателно въздействие върху природните местообитания, популациите на животински видове и защитените зони.

Мотивите на РИОСВ да се иска ОВОС са, че реализацията на инвестиционното предложение ще доведе и до промяна в състоянието на околната среда и значителна визуална промяна в състоянието на ландшафт, че реализацията и експлоатацията на кариерата има вероятност да окаже и значително отрицателно въздействие върху природните местообитания и местообитанията на видовете птици и защитените зони  „Места” и „Среден Пирин – Алиботуш”.

След депозирано възражение от „Пирин КАМ" ООД в РИОСВ-Благоевград, под №12 от 04.01.2011 г., и жалба с вх. № 28 от 06.01.2011 г., въпреки просрочения административен срок, РИОСВ изведнъж преобръща на 360 градуса предишното си решение и мотиви и издава решение, че няма нужда от ОВОС.

Сагата прдължава и през следващата година. На 04. 08. 2014 година Инициативният комитет внася жалба във ВАС срещу Решение 499 на МС.

Образувано е дело 13321/ 2014 година, в което ищците искат отвод на председателя на съда поради основателни съмнения за предпоставки на необективност. Отводът е отказан, съдът не допука набирането на никакви доказателства и взема решение в полза на „Пирин КАМ” ООД.

След това Инициативният комитет обжалва пред петчленен състав на ВАС, който отхвърля решение 499 на МС без право на обжалване. 

В началото на септември 2016 година обаче "Пирин КАМ“ ООД внася във ВАС поредната своя молба за отмяна на Решение № 5872 от 17.05.2016 г., в което Димитър Чонгов и съдружниците му твърдят, че били открили нови доказателства по делото, въпреки че в съдебните заседания заявили, че нямат повече такива за представяне или събиране. Така се стига до образуване на ново дело с №12132  от 2016 година с твърдението от страна на дружеството, че на новите доказателства в община Хаджидимово са се натъкнали изненадващо, докато разчиствали преписката. 

Хаотично номериране на заповедите, разлики в печатите и куп други нарушения предизвикват съмнение в Инициативния комитет, вследствие на което правят искане до община Хаджидимово и кметството в село Лески да им бъдат предоставени извлечения от кадастъра или копия от книгата за входяща и изходяща кореспонденция за датите от предоставените „нови” доказателства, а във възражението си до ВАС молят да получат необходимото разрешение за достъп или предоставяне на информация, касаеща делото.

Съответно от кметството на Ново Лески се казва, че няма данни в регистъра, а от община Хаджидимово отказват достъп, като седемчленният състав на ВАС приема искането като доказателство по делото, но не предприема проверка за истинността на документите и уважава молбата за отмяна на решението като връща делото на петчленен състав за ново разглеждане.

Новото и поредно дело е образувано под № 3645/ 2017 г. Инициативният комитет е лишен от възможност да предостави пред съдебния състав писмени доказателства за неистинността на документите и решението отново е върнато за преразглеждане. От община Хаджидимово също отказват достъп. Председател на съдебния състав е съдия Боян Магдалинчев от Гоце Делчев.

Така на 14.07.2017 г. в 17,00 часа на сайта на ВАС бе качена публикация, според която остава в сила решението на тричленният състав на ВАС, с което се отхвърля искът на Инициативния комитет и се оставя в сила решението на МС за предоставяне на концесия. Това буквално взриви недоволството в Ново Лески, което в крайна сметка приключи с благоприятния отговор от Министерството на околната среда и водите за Инициативния комитет. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK