Младите туристи от Трето ОУ - Гоце Делчев и ОУ „Христо Ботев” - Мосомище се включиха в 71-вия поход „По пътя на Ботевата чета”

Снимки: Трето ОУ "Братя Миладинови"

„Пирински стражи” доказаха за пореден път, че притежават сила, ентусиазъм и борбен дух с изминаването на 120-километровия път от Козлодуй до Околчица.

Младите туристи от Трето ОУ „Братя Миладинови” - Гоце Делчев взеха участие в 71-вия национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета” Козлодуй – Околчица 2017 – това е второто им поредно участие в Националния поход. Тази година те изминаха целия Ботев път, заедно със своите приятели от ОУ „Христо Ботев”, с. Мосомище, които се включиха за първи път в похода. 

Ръководители на участниците от Трето ОУ бяха Славка Жостова, Васил Каракиев и Александър Халачев, а ръководителите на участниците от с. Мосомище – Стоян Москов и Божидар Ташков. 

27 май и за двете групи бе незабравим. След като построиха бивачния си лагер, те осъществиха едночасова разходка с историческия кораб „Радецки” по р. Дунав.  На официалната церемония по откриване на Националния туристически поход им бяха връчени знамена с надпис „Свобода или смърт” и книги с кожена подвързия, съдържащи художествени творби на Ботев от Малина Николова – областен управител на Враца.

През втория ден от похода младите туристи преминаха през центъра на Козлодуй, където бе организирана кратка програма, а след това посетиха местността „Матеев геран”, където се насладиха на кратка почивка, включваща екскурзоводска беседа.

Денят продължи с преход до с. Бутан през „Поповото ханче”, а след това те поеха към село Софрониево, където построиха и втория си бивачен лагер.

През третия ден от похода те преминаха през с. Липница, с. Алтимир и с. Добролево, за да достигнат крайната си точка – с. Борован, където присъстваха на художествената програма и заря в центъра на селото, посветена на Ботевите послователи.

На 30 май участниците от Трето ОУ „Братя Миладинови” и ОУ „Христо Ботев”  посетиха паметника на поп Сава Катрафилов, а след това пристигнаха в село Баница. В сряда (31 май) туристите предприеха преход от с. Баница през м. „Милин камък” до местността „Речка”, където се проведе концерт на Светлин Миланов и танцов ансамбъл „Мездра”.

Празникът си – 1 юни – Ден на детето, младите Ботеви последователи прекараха в преход от м. „Речка” през м „Ботева поляна” до лобното място на великия Христо Ботев в местността „Камарата”, където с нестихващ патриотичен дух изпяха част от химна на Република България заедно с всичките участници в Националния поход.

След натоварения ден и изморителния преход, те достигнаха и заветния връх Околчица. В навечерието на 2 юни „Пирински стражи”, заедно със своите приятели от с. Мосомище, присъстваха на концерт на група „Епизод” и се насладиха на рециталите на Ботеви стихотворения, изпълнени от Филип Филипов.

Пълен фурор настъпи на 2 юни на официалното закриване на 71-вия НТП „По пътя на Ботевата чета” 2017 на Околчица, когато „Пирински стражи” бяха наградени с второ място от похода в категория „Дисциплина – деца” и трето място в категория „Художествена самодейност – деца” пред всичките 900 участници в похода.

От 70-ия Национален поход „Пирински стражи” грабнаха първото място в категория „Дисциплина – деца” и така те за втора година задържаха част от наградите за Община Гоце Делчев. Те са и единствените участници от Гоце Делчев печелили призови места от НТП „По пътя на Ботевата чета” поне за последното десетилетие.

Емоциите не спраха. Двете групи бяха посрещнати в Гоце Делчев с бурни аплодисменти от ученици, родители, учители от Гоце Делчев и Мосомище.

Мажоретният състав на Трето ОУ и барабанчиците – момчета и момичета, съпроводиха двете групи до бюст-паметника на Христо Ботев, където те поднесоха цветя и венци с преклонение към великите дела на Христо Ботев и неговите четници. 

Мариана Халачева – директор на Трето ОУ „Братя Миладинови” и Любка Димитрушева – директор на ОУ „Христо Ботев” наградиха с грамоти завърналите се участници от Националния поход и им пожелаха много здраве и още повече изминати преходи. 

Директорката награди и ръководителите от Трето ОУ, както и Радка Шопова – родител на ученик от училището, която също взе участие в НТП.

 

КОМЕНТАРИ

liusa19:01 - 06.06.2017
luso stiga si tulerilala smotanoto ti u4ilishe. Vsi4ki znaim kakvi gi var6i6...treto pone imat doblest
Саше 217:23 - 06.06.2017
Саше или Свидетел, там какъвто си... Нещо си се бъгнал... Явно си страстен привърженик на Първо ОУ в Гоце Делчев. Дриги са привърженици на други училища. Живи и здрави всички участници и дано повече да участват в този поход. Първо нямат награда - не стана ли ясно? Чудесно е да се учат на родолюбие учениците, това е идеята на всички училища, поне така си мисля, защото в частния сектор това не съществува.
Саше16:02 - 06.06.2017
Саше, готов ли си да се обзаложиш, че Първо нямат награди от похода. Това , че в сайта им не пише не означава , че вие сте единствени. Целта на похода и на Първо е да учат децата на родолюбие, а не да се хвалят с награди, като теб.
Свидетел 221:40 - 05.06.2017
Дано все повече млади хора се включат в Националния поход през следващата година. Браво на всички деца от Гоце Делчев, които извървяха 120-километровия път до Околчица, въпреки че на участниците от Първо ОУ им остава да си доизвървят Ботевия път тази година, тъй като се включиха два дни по-късно.

FACEBOOK