13 художници ще пресъздадат духа на Благоевград в четвъртия пленер „Стъпки напред”

Снимки: Община Благоевград

Официално днес бе поставено началото на четвърти пленер по живопис „Стъпки напред” в Благоевград. Къщата-музей на Георги Измирлиев събра организатори, художници от цяла България и почитатели на изобразителното изкуство. Успех и вдъхновение на участниците пожела директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” Христина Шопова и откри четвъртия по ред пленер в първия ден от месец септември.

„Неслучайно името на пленера е „Стъпки напред”. Благоевград, заедно с помощта на много съмишленици показва, че върви с бавни, но сигурни стъпки напред, да се превърне в център на съвременното изкуство и съм сигурна, че това ще стане”, каза Христина Шопова. 

"Благоевград вече е център на съвременното изкуство. Тук има традиция и се посрещат художници, които активно работят на съвременната сцена. Ние ще направим стойностни неща, с които да допълним колекцията от съвременно изкуство, която Община Благоевград инициира”, каза кураторът на пленера Елена Панайотова. 

С откриването на пленера, Община Благоевград поставя началото на „Есенен салон на изкуствата 2015”. „Стъпки напред” е едно от устойчивите събития в културния календар на общината. Пленерът пресъздава духа на Благоевград през погледа на живописното изкуство.

Сашо Стоицов, Христо Шапкаров, Димитър Яранов, Красимир Добрев, Гордън Картър, Богдан Александров, Кирил Иванов, Димитър Шопов- Гавазов, Искра Благоева, Миглена Александрова, Елена Панайотова, Стела Василева и Кирил Стоилов са имената на художниците, които ще оставят своите следи от стъпките напред в търсене на красотата на града.

Художниците са обединени от идеята за модерното интерпретиране на визуалното, преминаващо отвъд границите на общоприетата реалистична естетика. Те ще рисуват в къщите „Дърворезба”, „Графика”, „Керамика”, намиращи се в кв.”Вароша” – Благоевград в рамките на десет дни.

Резултатът от тяхното виждане за света, изразен чрез четката върху платното, жители и гости на Благоевград ще могат да видят на 10 септември от 18.00 часа в Общинската художествена галерия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK