13 групи дефилират с кукерски костюми и носии в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Фестивалът ще се проведе в събота

Всяка година, по традиция през месец януари, в Благоевград десетки чанове и дефилиращи сурвакарски групи гонят злите сили, облечени в различни автентични костюми.

На 05.01.2020 г., от 11.00 ч. ще започне представянето на 13-те групи, които и тази година ще вземат участие в традиционния  фестивал.

Шествието на кукерския фестивал започва в 11: 00 часа от паркинга на ж.п. гарата в Благоевград по посока кръговото кръстовище срещу  III ОУ „Димитър Талев”. Всички групи ще преминат по бул. „Св. св. Кирил и Методий“ и ще се представят пред компетентно жури, в състав: Румяна Хаджиева- етнограф в Регионален исторически музей, Иван Милушев- директор на Градска художествена галерия, и  гл.ас.д-р. Венцислав Божинов от катедра ,,Етнология и балканистика“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Ще бъдат връчени  награди в различни категории – за „Придържане към традициите”, за „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност”, "Най-добра композиция‘‘, "Най-добра мечкарска  група‘‘, "Най-артистични старци“, "Най-добра колоритна младоженска двойка“, "Най-добра танцова група“, "Най-добра маска пародия“, "Най-атрактивен образ на дявола‘‘ и "Хореография“.

На всяка сурвакарска група ще бъдат връчени  грамоти, купи и медали за най-малките участници в шествието.

На работната среща на 10.12.2019 г. се изтегли жребий за реда на дефилиране на13-те групи ще преминават по следния ред:

1. ИЗГРЕВ

2. ГРАМАДА – I група

3. ЗЕЛЕН ДОЛ

4. ГРАМАДА – II група

5. СТРУМСКО

6. ЛОГОДАЖ

7. ПРЕДЕЛ МАХАЛА

8. I КВАРТАЛ

9. ПОКРОВНИК

10. ПЛАЖА

11. III КВАРТАЛ

12. ПАДЕШ

13. ЛЕШКО

Жителите и гости на Благоевград ще имат възможността да се насладят на богата програма, наситена с много танци, хора и атрактивни костюми. Водещ на събитието ще бъде Станислав Кимчев.

Общинският фестивал на сурвакарските игри в Благоевград демонстрира и продължава традициите от древността.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn