Гоцеделчевските майки и бащи се присъединиха към протестите срещу Националната стратегия за детето

Снимка: Infomreja.bg

Днес майки и бащи от Гоце Делчев подкрепиха общия протест в страната и също казаха своето НЕ! на Националната стратегия за детето  2019 – 2030 година. Техният мирен протест започна пред сградата на Общината, мина по главната улица и завърши пред  Дома на културата, където те споделиха своите тревоги и изложиха исканията си.

Протестиращите се обявиха както против Националната стратегия, така и против всички нормативни актове, закони и подзакони, които са изменени във връзка с нейното обслужване. Според тях се нарушава член 1-ви на Българската конституция, защото народът е избрал управляващите да го ръководят, а не те да делегират своите правомощия на НПО-та с чуждестранно финансиране!

Цитиран беше и член 47-и от Конституцията, според който отглеждането и възпитаването на децата е право и задължение на родителите и държавата трябва да подпомага извършването на тази дейност.

„Българинът винаги е бил добър родител и се е грижел много добре за децата си. Ако все пак детето иска да говори с друг възрастен, а не с някого от родителите си, то това са педагозите  в училищата. В случай, че държавата счита, че те не са достатъчно компетентни, да вложи средства в образоването им. Ако са малко, да назначи повече. Ако пък има насилие в семейството спрямо детето, да бъде изведен насилникът, който да понесе цялата строгост на закона, а не да бъде изведено детето, защото по този начин ще се срути целият му свят“, споделиха вижданията си майките.

Възмущение буди и заложеното  ранно, още от детските ясли, сексуално образование. Такова трябва да има, но когато децата достигнат психическа зрялост, другото е развращаване, категорични са те.

Колкото до многото права на децата, мнението е, че те трябва да им се дадат, когато те са достатъчно зрели, за да осъзнаят, че наред с правата, имат и задължения.

„Днес ни е събрала несигурността, липсата на информация и страхът как занапред ще отглеждаме децата си, какво ще се случи с нашето българско семейство“, казаха още протестиращите и се аргументираха с изявлението на  социалния министър, че стратегията ще бъде преработена, направено само два дни след категоричното заявление на българския министър – председател, че стратегия няма.

„Притеснени сме. От 01.01.2020 година ще влязат в сила нови закони и те са притеснителни, защото не са ясно дефинирани. Какво означава дете в риск? Или това, че то може да бъде изведено от семейството поради бедност, като се има предвид, че според социологическите проучвания повече от 21% от българските семейства живеят в бедност?! Какво следва от това за децата ни?!“, поставят въпрос след въпрос загрижените родители.

Те споделят също, че не са ясни и дефинициите за насилие, експлоатация, както и обстоятелствата за евентуалното връщане на детето.

На протеста стана въпрос и за норвежкия  механизъм, който напълно противоречи на българските традиции и ценности и затова никой няма право да ни го натрапва.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK