Родителите и в Гоце Делчев са против Националната стратегия за детето

Снимка: Infomreja.bg

Родителите от Гоце Делчев също протестират срещу Националната стратегия за  детето 2019 -2030 и срещу последните поправки в Закона за закрила на детето. Според протестиращите стратегията отнема правата на родителите  и ги прехвърля върху социалните работници.

„Защо не ни оставят свободно да си гледаме децата?! Защо стратегията трябва да ни втрещява, вместо да ни вдъхновява?! Защо ни предлагат Норвегия като добра практика в това отношение?!“ – споделят  тревогите си те.

Опасенията се дължат на това, че заради въпросния документ може да бъдат отнемани деца от родителите им без основание. Хората не вярват, че управляващите са се отказали от стратегията. Те не са съгласни с дефиницията за дете в риск заради бедност.

„Нещата не са изчистени, не са дефинирани добре, твърде разтегливи са понятията. Проблемите са много. Българското семейство е подложено на изпитание. Никой не е застрахован от безработица, заболяване, развод… Тогава какво ще стане с децата ни?! Освен всичко друго, това е пречка пред  раждаемостта“, категорични са протестиращите.

Те смятат, че зад гърба на обществото вече са приети текстове от стратегията  чрез промени в Семейния кодекс и Закона за закрила на детето.

„Пред нас стои изключително отговорна задача – с всички инструменти, които ни дава законът, да направим възможното, за да спрем приемането на стратегията. Това е първият, но няма да бъде последният протест“,  заявиха гоцеделчевските родители.

Най-вероятната дата на следващия протест ще бъде 21-ви май.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK