12,8 млн. лв. инвестират в горски пътища и баражи в Югозапада

Снимка: Infomreja.bg, архив

Югозападното държавно горско предприятие ще инвестира 12 823 000 лева в проектирането и изграждането на 4 нови горски пътища през 2015 година.

Други 145 130 лева са предвидени за транспортно-техническа инфраструктура. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните  доц. Георги Костов при извършването на първа копка на нов стабилизиран горски път по трасето „Дуков паметник– Хамбарето” в землището на село Бождово в района на Държавно горско стопанство Сандански.

Горският път, по който от вчера започнаха строително-монтажни дейности, ще е с дължина 4 километра и за него са предвидени 1 126 560 лева от фонд „Инвестиции в горите”.

До дни стартира изграждането и на втория от четирите нови горски пътища на територията на ЮЗДП - автомобилен път „Гостунски чарк” на територията на „ДГС Места” с дължина 6,2 километра.

Предстой да бъде построен горски автомобилен път в ДГС „Рилски манастир” с дължина е 5,4 километра и на територията на „ДГС Кресна” с дължина на трасето - 6,6 километра.

Държавните горски предприятия извършват отчисления в специален фонд „Инвестиции в горите”, чиято цел е да спомага за поддържането на пътно-транспортната горска инфраструктура и изграждане на технико-укрепителни съоръжения, посочи заместник-министър Костов.

Той подчерта, че инвестициите в нови пътища и доброто поддържане на съществуващите, дава възможност за равномерно използване на горския ресурс и създава по-добри възможности за екологичен горски и планински туризъм.

Това е една от най-отговорните дейности, които държавните предприятия изпълняват. Горската инфраструктура е от полза и за местното население и общините, каза още Костов.

Заместник-министърът заяви, че Югозападното горско предприятие през миналата 2014 г. е изразходило над 9 170 000 лева за проектиране и строителство на 45,5 км нови пътища и над 45 000 лева за основен ремонт на 17 км стари пътища.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK