Здравният министър: Ситуацията в Благоевградска област е контролирана

Снимка: Infomreja.bg

14 от новозаразените с коронавирус са музиканти от Биг бенд - Благоевград

Въпреки че в последно време случаите на коронавирус се увеличават, ситуацията в Благоевградска област изглежда контролирана. Виждате, областният управител на Благоевград е тук, кметът на Разлог, РЗИ, болницата – всички, ангажирани в борбата с коронавируса, са на линия.

Това заяви пред журналисти при посещението си в Разлог здравният министър Костадин Ангелов. 

"В момента в лечебното заведение в Разлог, което е с капацитет 133 души, има настанени 15 пациенти, които са с клинична картина и с положителни, доказани проби за коронавирус. Има и 17 други пациенти, които са с типични клинични данни, съмнителни за коронавирусна пневмония. За тях чакаме резултати. В момента те са настанени в бившето инфекциозно отделение, на територията на вътрешно отделение, като вътрешно отделение е разделено на две зони – образно казано на чиста и мръсна", информира Ангелов. 

Мръсна е наречена зоната, където се лекуват пациентите с коронавирус. Тъй като от вчера има доказани пациенти с COVID-19 в чистата зона, тя е подложена на 24-часова карантина. Тази карантина ще изтече утре и от 12 часа на обяд не се очакват проблеми с наличието на болнични легла в община Разлог.

"Капацитетът, който ще има болницата от утре, ще бъдат общо 43 легла, тоест ще има 10-11 свободни легла за пациенти с коронавирус, които имат нужда от болнично лечение. Ние имаме разписани ясни алгоритми, какво и как да направим в зависимост от необходимоста за болнично лечение. В момента нямаме проблеми с лечението на пациенти с коронавирус в Благоевградска област", каза още министърът на здравеопазването. 

Той допълни, че пациентите от болницата в Разлог, които имат нужда от интензивни грижи и от реанимация, ще бъдат транспортирани до МБАЛ-Благоевград.

Проблеми с апаратите за дихателна вентилация няма, има необходимост от специалисти, които да работят с тях, подчерта министър Ангелов.

"В болницата в Разлог има чисто нов такъв апарат за интубирани пациенти, които имат нужда от такъв тип реанимация. Проблемът е в липсата на специалисти – реаниматори и анестезиолози, квалифицирани, които да могат да работят с тази апаратура. За момента нямаме готовност за работа с този апарат в болницата в Разлог, затова взехме решение когато здравословното състояние на дадени пациенти се влоши, те да бъдат транспортирани до МБАЛ-Благоевград", заяви още здравният министър. 

Мерките за домовете за възрастни хора, които са взети до момента, няма да бъдат променяни. Всички служители в домовете за възрастни хора са изследвани. Освен ограничаването на достъпа до тях, трябва да се извършва и много сериозна дезинфекция. Забранени са и свижданията.

В момента имаме две места с проблеми - в Русе и във Варна. Във Варна в този час на посещение е главният държавен здравен инспектор, Ангел Кунчев, който следи ситуацията на място. 

В частния дом във Варна са настанени 262 души, които са с тежки придружаващи заболявания. Персоналът е от 40 души. 5 сестри и 2-ма лекари работят.  

Персоналът е тестван преди два дни, трима от тях са положителни за COVID-19. Те са отделени, изведени са от мястото. От потребителите са тествани 10 души, 9 от тях са дали положителни проби.

Снощи са взети 100 проби на останалите хора. До момента двама души от потребителите са починали. 

В дома в Русе са настанени 200 души. Инфектирани с коронавирус са 77 лица. От тях 6 човека са от персонала, от потребителите 71 са положителни. В отделна общинска сграда са изведени всички положителни от този дом. 

„От днес започва Курбан Байрам - празник на нашите приятели мюсюлмани. Поздравявам ги с празника. Знам, че те са  много сърцати хора, но бих искал да отправя един апел към тях - да се съобразяват, че инфекцията е сред нас и имаме отговорност освен към себе си и към възрастните, медицинските лица и тези с хронични заболявания. Нека бъдем разумни", призова Ангелов. 

Той коментира и случая със заразените музиканти, участвали в джаз фестивала преди дни в Благоевград.

"14 души са положителни от Биг бенд - Благоевград. Причината за това е, че те са репетирали в закрити пространства, готвейки се за фестивала. Трудно ми е да коментирам защо изобщо е бил проведен този фестивал. Ние от друга страна не можем да спрем да живеем, в която и да е сфера не може да се спрат всички дейности", заяви здравният министър. 

Според него за въвеждането на по-строги ограничителни мерки, цифрите трябва да излязат извън контрол. Но засега по негова преценка ситуацията се контролира. 

"Ние сме подготвени, има болнични легла, има места като Благоевградска област, където има специфика и повече заболели, но ние знаем за това. Обсъдихме и въпроса да има PCR лаборатории в общинските болници. Но проблемът не е в това дали има апаратура, а кой може да работи с нея. Тези лаборатории са много специфични и се различават от стандартните лабораторни изследвания. За обучението се изисква време. Ако намерим на територията на Благоевградска област такива хора, които да могат да работят, тогава такива лаборатории могат да се разкрият и да работят. За тях имаме предвидени средства по оперативна програма и можем да си позволим да закупим такива лаборатории", посочи Костадин Ангелов. 

След Разлог министърът се отправи към Благоевград, където отново проведе среща с областния управител Бисер Михайлов, директора на РЗИ - д-р Калоян Калоянов и с директора на болницата, д-р Огнян Митев. 

„В МБАЛ-Благоевград, има 33 лежащо болни, 12 са настанени в частната болница болница „Пулс“, а 11 са в белодробната болница. МБАЛ-Благоевград, ще поема всички по-тежки случаи от областта, които имат нужда от реанимация. Медицинските служители имат достатъчно предпазни средства, дезинфектанти, както и девет респиратора. Все още няма пациент, който да е закачен на такъв апарат. При необходимост ще бъдат доставени още респиратори“, каза още здравният министър.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK