12.12.2017-смърт и бдение. "Мълчанието" на студентите разтърси Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Георги Пенчов, студент: Искаме тук да се изгради светофар, за да се регулира това интензивно движение. От толкова години няма как тук подобно кръстовище да се регулира само от едни пътни знаци. Това е супер абсурдно! Пешеходните пътеки даже са изтъркани.

Не познавам Фатиме лично, но доста често сме се засичали по общежитията и по улицата. Всеки път ми е правило впечатление, че много лъчезарна и възпитана. Прекрасна!

Бденията ще продължат докато не се направи нещо по въпроса. Дано нашият студентски глас бъде чут.

Това е бдение и протест! Едновременно! Мълчалив протест!

Крум Гроздев, студент: Елате и ми вземете интервю, искам да викам, искам да кажа много неща! Бесен съм! Видях всичко! Видах, че камионът идваше от ул. „Иван Михаилов“ в посока „Славянска“. Направи път на момичето да мине, тя му вдига ръка. Не се разбраха на пътя! Нямаше разбирателство на пътя. Той тръгна, тя тръгна. Помете я! Един такъв камион може да убие 50 човека, какво остава за 50-килограмово момиче! Све-то-фар! Това е решението. Всичко това започва да прилича не на война на пътя, а на терористична атака, като тази в Германия. За мен шофьорът е абсолютно виновен. Видях! Да, тя е на пешеходната пътека, но той носи огромната отговорност, защото е зад машината! Това са повече от 30 тона!

Студент: Днес е загинала тя, утре може да сме ние! Докога?!

Студент: Ще стоим тук докато не чуят нашия глас, защото ние пресичаме на късмет. Всеки ден виждаме нередности по тази улица-спрели неправилно коли на аварийни, паркирали неправилно, правят си гонки, не виждат пешеходците.

Това е гласът на студентската общност от Югозападния университет. Повече от 300 човека се събраха, оформиха жива верига и затвориха ул. „Славянска“.

Бдението започна с поставяне на цветя и свещи на мястото, където преди 12 часа беше прегазена 19-годишната Фатиме от Дагоново. Много от студентите носеха нейни цветни снимки, преляха вино, помълчаха.

Всички се хванаха за ръце като член на Студентския съвет към университета с висок тон каза: „Веригата да не се разкъсва!“. Така и стана. От 18.50 до 20.10 ч. студентите не позволиха нито един автомобил да премине през живата ограда.

Всички бяха категорични, че утрешния ден може да е някой от тях, ако не се поправят нещата. Свещите, наредени във форма на сърце, продължиха да пламтят през цялото бдение, напомняйки, че по-силна от смъртта е студентската общност. Студентите припомнят, променят, живеят в синхрон с времето –те са надеждата!

Мълчанието се прокрадваше пред сълзите на дошлите. Всички знаеха, че Фатиме не е просто загинала на пешеходната пътека, а кауза за промяна.

Живата верига се движеше в кръг, който в последствие се превърна в кръст. Тук няма място за религия, раса и години – всичко е на живот и смърт!

Шофьор и съпругата му, попаднали в блокадата, слязоха от колата и коленичиха заедно с останалите. По-късно всички включиха фенерчетата на телефоните си, които пробиха през мрака.

Всеки, въртящ се в кръг в живата верига, спираше сякаш инстинктивно пред мястото, където е пометено момичето.

Студентите продължават с бдението си и утре сутрин в 7:30 ч.

ОЩЕ СНИМКИ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

bu21:55 - 12.12.2017
Браво младежи!!!Няма значение от етнос и религия,всички сме хора.Дано чуят вашите искания! Съболезнования на семейството!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK