125 години от създаването на първата социалдемократическа група в Кюстендил

Снимка: Пресцентър

На 8. септември от 11.00 часа на тържествена церемония в  голямата зала на Читалище,,Братство“ БСП-Кюстендил, ще отбележи 125 години от създаването на първата социалдемократическа група в града ни.

,,125 години  социалистическо движение определено задължават и аз в качеството си на  лидер на социалистите  в Кюстендил  мога да заявя със сигурност, че и днес БСП е единствената партия,която защитава интересите на гражданите.

Нашата ежедневна работа било сред хората ,било в общинският парламент е постоянно доказателство, че не сме забравили заветите на основателите и идеала за социална справедливост“,заяви по повод предстоящото събитие Росен Димитров,председател на ОбС на БСП-Кюстендил.

На 21. февруари 1893 г. в къщата на Стоян Кокоров на улица ,,Узунов“ 5 е основана първата социалдемократическа дружинка. Историята е записала имената на първите основатели, а те са - Иван Банков,Кирил Шопов и Александър Иванов-обущари, Георги Киров, Димитър Енев и Иван Лилов-учители, Васил Славов и Стоичко Пършев-шивачи, Димитър Кукудов-писар, Григор Серлиев-подковач, Коце Стефанов-кафеджия, Йордан Въжаров и Георги Секиларов – адвокати.

Сред първите социалисти от това време е и учителката Екатерина Стоичкова. Първото събрание избира Димитър Кукудов за секретар, а Георги Киров за делегат на Третият конгрес на партията във Велико Търново, проведен през юли същата година.

Дядо Благоев отбелязва присъствието на делегат от Кюстендил на партийния конгрес като повод за ентусиазъм в ,,Принос към историята на социализма в България“. Малко по - рано на 29. юни 1893г. в Кюстендил се създава и първото работническо  професионално дружество, което впоследствие приема програмата на БРСДП и се включва в местната партийна група.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK