Факелно шествие за Деня на будителите и изложба в музея на Рилски в Банско

Снимки: Община Банско

Навръх Деня на будителите Банско ознаменува общобългарския празник с факелно шествие, тържества и връчване на приз „Будител на годината 2018” на съвременници, дали своя принос за съхранението и опазването на културно-историческото наследство на града.

Част от събитията бе откриването на тематичната изложба в къща-музей „Неофит Рилски”.

Изложбата, организирана от Музеен комплекс – Банско, и Националния музей на образованието – Габрово, е по случай 225 - годишнината от рождението на едно от най-светлите имена по време на българското Просвещение - Неофит Рилски.

Градската общественост, водена от ръководството на Община Банско и Общински съвет – Банско, поднесе своята почит към будителя с поднасянето на цветя пред неговия бюст-паметник.

Церемонията по обявяването на имената на съвременните будители на Банско се проведе по време на тържествения концерт на СУ „Неофит Рилски”, който се проведе под мотото на своя патрон „Ако те забравя, Отечество, забравена да бъде десницата ми”.

Четири достолепни дами от Пенсионерски клуб „Радон Тодев” – гр. Банско бяха удостоени с почетния знак на кмета за своето активно участие във всички четири издания на Културните вечери „Традиции и изкуство”, както писа ИНФОМРЕЖА.

Йордана Стефанова, Анка Колчагова, Мария Захова и Елена Събева са банските баби, които неотлъчно, през летния сезон, демонстрират традиционните български женски умения и занаяти като предене, пресукване, плетене, тъкане и везане.

Тази година престижната награда бе разделена на две. За Будител на 2018 година посмъртно беше обявен също Крум Даутев – бански майстор на дърворезбата, развил дарбата си до изкуство, и създал прекрасни произведения от естествения материал. Наградата бе получена от признателната му дъщеря – Александра.

„С учредената награда се стремим да отличим съвременните будители, които с активността си съхраняват българщината, будят духа и стремежа към познание и просветление”. Поклон пред всички тях! Поклон пред труда и усилията на учениците и учителите, взели участие в този прекрасен спектакъл, посветен на българския дух!” заяви кметът Георги Икономов по време на церемонията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK