Жителите на Благоевград слабо заинтересовани от инициативата за нови паметници

Снимка: Община Благоевград

Днес се проведе втора среща по темата за създаване на нови паметници

По инициатива на кмета на Община Благоевград се проведе втора среща за избор на четири знакови фигури на видни личности, допринесли за Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско иго, на моста, водещ към Младежкия дом.

На срещата присъстваха д-р инж. Василиса Павлова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности, д-р Кирил Алексиев, историк и в.и.д директор на Регионалния исторически музей – Благоевград, и едва двама представители на благоевградската общественост.

Последното провокира кметът да открие срещата саркастично, заявявайки, че се радва на големия интерес към идеята му. Датата на срещата беше определена преди един месец при провеждането на първата такава в залата на Регионалния исторически музей. Същата беше многократно промотирана от страна на ръководството на община Благоевград, но въпреки всички усилия не намери широк отзвук. Именно това провокира острата реакция на кмета, който заяви: „Явно е факт, че хората обичат повече да изявяват претенции, да казват, че искат да участват във вземането на решения за това какво се случва в общината, но, когато дойде време за участие в това, явно интересът се пренасочва на някое друго място, което е жалко”.

Обобщение на случилото се на първата среща направи директорът на РИМ - Благоевград, д-р Алексиев, с което насочи дискусията към идеята, обединила всички присъстващи на нея, а именно на моста да се изградят паметни знаци на четири големи фигури, свързани с Освобождението. Генералите Спас Георгиев, Георги Тодоров, Стилян Ковачев и Костадин Жостов са личностите, които бяха определени след дълги дебати на първата дискусия.

Нови предложения, както и оспорване на вече взетите такива не бяха направени, съобщават от Община Благоевград.

Позиция от името на регионалната колегия на Камарата на архитектите представи арх. Александър Сандев, който заяви, че мястото не е подходящо избрано и визуално ще натовари много облика на града. Освен това арх. Сандев коментира, че за направата на този мост е необходимо одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата, тъй като паметникът е част от по-голям архитектурен обект, наречен Централно градско ядро.

„Мястото не е подходящо за поставянето на пластични елементи. Не е редно според нас да се променя обликът на моста. Повечето колеги мислим, че е по-добре да се търси експозиция в една паркова среда. Още по-добре би било да се направят в контекста на историческите събития, в които са участвали. Не мислим, че поставянето на бюстове или цели паметници е удачно. Самият мост не може да понесе тежко визуално натоварване”, каза още арх. Сандев.

Кметът на Благоевград инж. Румен Томов предложи в едноседмичен срок от Камарата да изготвят официално становище с предложение къде би било добре да се добавят подобни паметници, за да може същото да бъде обсъдено на следващата среща. Следващата среща беше насрочена за след две седмици, когато отново ще бъдат обсъждани всички въпроси около бъдещето на „Моста на генералите” или „Моста на бойната слава“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK