Специализираната прокуратурата иска най-тежката мярка за Баневи

Снимка: Нова тв

Специализираната прокуратура ще поиска от специализирания наказателен съд вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.

Двамата бяха екстрадирани от Франция в четвъртък. У нас с прокурорско разпореждане те бяха задържани за 72 часа. В присъствието на защитниците им, на Николай и Евгения Баневи ще бъде предявено прецизно обвинение.

Двамата ще носят наказателната отговорност за 7 престъпления от общ характер. Сред тях са пране на пари, укриване на данъци, ръководене на организирана престъпна група и притежания на оръжия.

Според прокуратурата Николай Банев ръководел престъпна група, в която членували майката му Мария и жена му Евгения. Семейството е обвинено в източването на 4 приватизирани предприятия и пране на пари – над 1 милиард лева. 

"Майката на г-н Банев е участвала в управлението на множество дружества от холдинга "АКБ Форест". Тя е разпореждала и е взимала пари от касите и на „Полимери” и на „Тежка индустрия”. Продала е кран при много неизгодни условия. Тя е и активен участник в прането на пари", каза прокурорът Мария Дойчева. 

 „Над 1 милиард лева, т.е., да бъда по-точен, 589 800 000 евро, които се намират в офшорни сметки на тези лица, извън България”, уточни ръководителят на Специализираната прокуратура, Иван Гешев.

Освен за пране на пари, Баневи са обвинени и за източването на 4 приватизирани от тях дружества.

„Това са  „Полимери“ АД, „Елма“ АД, “Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД.  Приватизира се, лека полека едно предприятие парите вече не влизат в него, а в офшорни сметки и накрая откровено започва да се реже дружеството на скрап. Щетата от това престъпление и от данъчните престъпления са над 90 милиона лева”, каза Гешев.

Тази схема, според прокуратурата, действала от 2005-та досега, без да бъде разкрита:

„Факт е, че държавата не си е свършила работата, но не това разследваме. На всички обаче е ясно, че нещо не е наред и че едни хора са окрали всичко. Има хора, които са се самоубили в Троян като са останали без работа, макар и късно ще се постараем да има справедливост”, заяви още Гешев. 

Прокуратурата ще се постарае и семейство Баневи да остане за постоянно в ареста. /Нова тв

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK