Разследващи журналисти в ареста, МВР се произнесе

Снимка: бТВ

На 11 септември в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления - унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. След създадената необходима организация и проверка на сигнала, през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които в последствие са се представили като двама журналисти и адвокат.

Те са отведени  в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени. 

Това е официалното съобщение на МВР. 

Оказа се, че български и румънски журналист са задържаните от полицията в Радомир заради разследване, предаде репортер на bTV.

Димитър Стоянов от „Биволъ” и Атила Биро от „Райз проджект Румъния” получили сигнал, че край Радомир ще се изгарят документи, уличаващи строителната фирма „Джи Пи Груп” в двойно счетоводство и корупционни практики, свързани с европейски фондове.

Стоянов и Биро отишли на мястото, за което имали информация и там открили пликове с много документи в тях.

„Видяхме чували с много страници, минали през шредер и започнахме да снимаме. Секунди по-късно при нас дойдоха двама полицаи, които извадиха оръжията си, накараха ни да легнем на земята и ни сложила белезници”, разказва Биро пред bTV.

По думите му двамата обяснили, че са журналисти, които провеждат разследване и предоставили личните си и журналистически карти. „Въпреки това останахме на земята дълго време, след което бяхме откарани в полицейски участък”, коментира още Биро.

По-късно двамата журналисти бяха освободени.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни за bTV, че не е имало задържане, а снемане и установяване на самоличност, което, по думите му, „става трудно в нивата”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK