Новите будители! Ромски доброволци откриха занималня за ученици в Разлог

Снимка: Саша Кирилова

Ромските младежи от разложката махала „Нов път“ преди дни създадоха свой доброволчески клуб. Днес-в Деня на народните будители, те проведоха първата занималня за ученици от 1. до 4. клас. Благодарение на предоставените учебни зали на Българска Божия църква-Разлог, младежите гимназисти събраха по-малките от тях ученици и им помогнаха да си напишат домашните работи и допълнителни упражнения, които да изчистят пропуските на малчуганите. Занималнята започна в 13:30 ч. и продължи до 15:30 ч. Целта на младите доброволци е да подпомогнат решаването на основния проблем в ромския квартал, а именно образованието. Денят на стартирането не е случайно избран, защото младежите го свързват с Деня на народните будители. Самите те искат да бъдат такива за общността си.

Естир Христова, ученичка в 12. клас, и част от ромските доброволци сподели:
„Избрах пътя на доброволчеството, защото и днес трябва да имаме народни будители. Ние младите сме бъдещето на майка България и именно от нас трябва да започне стремежът към образование и книжовност. За доброто на всички етноси в държавата ни трябва да поемем по пътя на образованието, защото само то ще ни изведе от капана на ограниченията на мисълта.“

Зоя Георгиева, доброволка от 9. клас каза: „Днес съм тук, защото искам и аз да допринеса с нещо за доброто на общността ни. Време е да се събудим и да се образоваме. Затова този следобед помагам на по-малките ученици от мен, за да обикнат образованието, така както аз“.

Днес в доброволческия клуб имаше 15 доброволци. Всеки от тях се занимаваше с учениците от началния курс. Решаваха се задачи по математика и се писаха домашни по български и английски език. Най-накрая на занималнята малките ученици получиха символични награди за това, че са били послушни и са написали домашното. Те споделиха, че с нетърпение очакват следващата занималня, която ще бъде следващия петък от 15:30 ч. 

 

КОМЕНТАРИ

Елка сачкова!22:56 - 01.11.2017
Браво на момичетата!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK