12 девойки в надпревара за „Кюстендилска пролет“ 2015 (СНИМКИ)

Източник: Община Кюстендил

12 девойки ще участват в тазгодишната надпревара за короната „Кюстендилска пролет“ 2015 г. Момичетата са от различни учебни заведения, като едно от тях е студентка от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Изборът за момиче на пролетта ще бъде направен на 20 март от 18.30 часа на централния площад „Велбъжд“. Все още не е ясно кои ще бъдат водещите и изпълнителите на празника.

По традиция на 21 март трите победителки ще се качат на сцената на централния площад, за да получат символите на пролетта от миналогодишните победителки. Предвидено е тяхно участие и на сцената в местността „Хисарлъка“. За празника на пролетта  - 21 март, Общината в Кюстендил очаква различни гости от страната и чужбина.

Празникът “Кюстендилска пролет” е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция; той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града – Хисарлъка.

От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома.

През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка ”Кюстендилска пролет”, която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите /богини на плодородието/ от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка.

Символ на пролетта са трите красиви девойки, облечени в бяло и накичени с пролетни цветя. Те носят радост и нов късмет на всеки, който ги види. На площада, в центъра на Кюстендил, девойките приемат от своите предшественички богатствата, дадени на града от Бога - минералната вода, плодовете и хляба.

На 21 март хората се поздравяват с типичния само за Кюстеднил поздрав: ”Честита Пролет!” и се събират с близки и приятели около празничната трапеза - първо сред поляните на Хисарлъка, а после и в домовете си.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ В РУБРИКАТА "КАКВО ВИДЯ?"

 

 

Източник: Община Кюстендил
Източник: Община Кюстендил

КОМЕНТАРИ

ludata doide18:35 - 02.03.2015
taza Katrin ne6to mnogo nagla se okaza minalata godina vze edno kulie za MISSSSSSSSSS PRITKA i q vijte q sega pak se e zapisala ama na snimkit e grozna kato smarta stava vapros za 2 nomer ne q li be6e sram da se zapi6e i tazi godina pak az ako bqh ot sram nqma6e pak da se zapi6a ama na neq mai i haresva da q opyvat ili po to4no tq si e sviknala da q nari4at kakva li ne i ako vleze v troikata ebati srama i rezila nqmali da q e sram da se pokaje na stenata ne ilizai za6toto 6te bade6 mnogo hulena
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK