Уникална за България операция! Спасиха живота на 2 бебета с вродени редки аномалии

Снимка: Пресцентър "Пирогов"
Екипът на д-р Цветко Георгиев спаси живота на 2 бебета с вродени редки аномалии.
 
И двете момиченца се раждат с рядко срещана аномалия, при която още, докато са в утробата, част от червата им некротизират и загиват, което води до оформянето на кистична туморна формация, сраснала с останалите коремни органи. Тя е изпълнена с чревносъсдържимо и некротични тъкани.  Тази формация не дава възможност на бебетата да се хранят, което пряко застрашава живота им.
 
Докато са на няколко дни момичетата са преведени в уникалното за България Отделение на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов”. Завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му извършват продължителни животоспасяващи операции. Следват нови, продължаващи лечението многоетапни операции.
 
Сега двете бебета могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот.
Основният принос за възможността да посрещнат първата си Коледа е на екипите на завеждащия Отделението на новороденото и вродените аномалии  д-р Цветко Георгиев и на завеждащия Отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски.
 
Подобна патология се среща изключително рядко, както в световен мащаб, така и у нас, споделя д-р Герогиев. За целия си професионален път лекарят е срещал около 15 подобни случая. 
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n