114 години от подвига на героите в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание почетоха в Разлог

Снимки: Община Разлог

Илинден, Преображение и Кръстовден са трите християнски празника, оставили дълбока следа в историята на България. Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание е един от най-великите подвизи за жителите на Разложко, Одринско и Битолско. В него са загинали над 200 души, сред тях 42-ма мъже от Разлог. 28 от героите са погребани в оброчището „Св. Димитър“ - парка пред Историческия музей в Разлог.

Именно на това място отец Димитър Белчин и отец Янко Русков днес отслужиха панихида за загиналите във въстанието. Десетки жители на Разлог се включиха в традиционното шествие, водено от кмета инж. Красимир Герчев, за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Яворов, баба Магделина Юрукова и паметника пред Историческия музей.

„Делото на илинденци е миг от дългата история на нашия град. Поклон пред тяхната решителност и героизъм! Нека пазим жива паметта им и те да бъдат пример за родолюбие и всеотдайност в народните дела за нас и бъдещите поколения“, каза Красимир Герчев.

Цветя поднесоха още Атанас Стоянов - народен представител, Иван Стоянов - зам.-областен управител на Благоевград, д-р Мария Копанарова - председател на Общинския съвет в Разлог.

В отбелязването на паметната дата се включиха и Венцислав Гърменов - зам.-кмет на Разлог, служители от общинска администрация, общественици, представители на политически партии, жители на града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK