Иванчева и Петрова са на свобода и ще празнуват у дома

Снимка: БГНЕС

Пуснаха Десислава Иванчева и Биляна Петрова от следствения арест, съобщи БНТ. Двете бяха са откарани от полицията по домовете им, където ще останат под домашен арест. Около час по-рано от следствения арест беше освободен и Петко Дюлгеров, който също бе съпроводен до дома му.

На 19. декември състав на Специализирания наказателен съд със съдия Иво Хинов разпореди най-тежката мярка "задържане под стража" да бъде заменена с домашен арест. Идеята беше да се приложи новата система с електронна гривна, но се оказа, че системата все още не е внедрена. Въпреки това мярката ще бъде изпълнена.

По информация на Нова телевизия при пристигането пред дома си Десислава Иванчева е заявила, че няма угризения, свързани с работата си. По думите ѝ физически и психически не са добре. Според нея много от експертизите не са верни и това я е сринало и допълва, че смята да съди експертите за неправилната официална информация.

В първите почивни дни след Коледните празници се очаква тримата обвиняеми да се върнат в съдебната зала за ново разглеждане на мярката им след пореден протест на спецпрокуратурата.

Първа инстанция на съда вече два пъти отсъжда домашен арест като мярка за Иванчева и Петрова. В средата на ноември месец прокуратурата реагира светкавично и обжалва решението, а също така светкавично и още в същия ден Апелативният съд прие протеста и до реално излизане от ареста на двете обвиняеми така и не се стигна.

Третият обвинеям Петко Дюлгеров бе освободен под домашен арест, но по-късно бе върнат в ареста, след като избухна скандала с оспорваните методи на действия на спецпрокуратурата и спецсъда.

Бързите действия на обвинението провокираха и проверка от страна на ВКС, който го определи като инцидентен случай на неправилна съдебна практика в работата на Специализирания апелативен наказателен съд.

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе показно арестувана в центъра на София на 17. април тази година. Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена. На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

През май месец Иванчева бе отстранена от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1. август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката. Преди месец отново покрай Иванчева и Петрова излязоха наяве условията в следствения арест, като с нарочна позиция по въпроса излезе и националният омбудсман Мая Манолова.

На заседанията до момента свидетелски показания дадоха както бизнесменът Александър Ваклин и съпругата му, така и главният архитекст и настоящият кмет на столичния район "Младост" Румен Русев. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK