111-и сме по свобода на пресата!

Снимка: Infomreja.bg

България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в класацията за свободата на печата в света за 2018 г., констатира неправителствената организация „Репортери без граници“ в годишен доклад, публикуван днес.

В доклада се посочва, че България продължава да пада в индекса и е на най-ниска позиция от всеки друг член на ЕС.

„Въпреки, че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в съюза. Корупцията и сблъсъка между медии, политици и олигарси е широко разпространено“.

Докладът споменава и нереализирания шеф на ДАНС Делян Пеевски и медийната му група „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД, която с шест издания контролира 80 на сто от медийното разпространение.

Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда с пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат „по-меки“ в отразяването си и изцяло да се въздържат от засягане на някои теми, посочва още доклада. Заплахите и атаките срещу журналистите се засилиха през последните месеци и може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България.

В световната класация ситуацията в 21 страни е определена като „много сериозна“, което е рекордно число, отбелязва АФП. Ирак се е присъединил към тази категория. Там са авторитарни режими като тези в Египет (161-о място), Китай (176-о) и Северна Корея, която остава на последното 180-о място в класацията.

Словото на омразата и нападенията срещу журналисти вече не са привилегия само на авторитарните държави, се отбелязва в доклада.

Четири от най-големите регистрирани спадове са в европейски държави. Чехия, където президентът Милош Земан отиде на пресконференция с автомат „Калашников“ с надпис „за журналисти“, е слязла с 11 места на 34-о място. Словакия, където бившият министър-председател Роберт Фицо се отнасяше с журналистите като с „мръсни антисловашки проститутки“ и „прости и глупави хиени“, пада с 10 места до 27-о. Малта, където разследваща корупцията журналистка беше убита, пада с 18 места до 65-о. Сърбия слиза с 10 места на 77-о място./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK