Как да разпознаем прясната риба в магазина

Снимка: Булфото

Д-р Галя Викьова от БАБХ разкри какви особености трябва да съблюдаваме при избора на риба за Никулден. Традицията повелява на 6 декември на българската трапеза да се сервира рибно ястие.

Най-често българинът прибягва до консумацията на шаран. Пред камерата ни д-р Викьова показа как да изберем пресен шаран. Задължително трябва да внимаваме как се съхранява рибата.

Тя трябва да бъде поставена и посипана с лед. Водата от леда задължително трябва да бъде отвеждана и да не се задържа върху охладените рибни продукти. Прясната риба има определени характеристики.

Когато я избираме, трябва да наблюдаваме очите - те да са изпъкнали и бистри. Хрилете и люспите трябва да са добре прилепнали към мускултурата. Слузта, която всяка риба отделя, трябва да е светла и прозрачна - това също е фактор, който показва, че тя е прясна. Вътрешните органи трябва да са цели и неразкъсани.

Те трябва да имат специфична миризма на риба, а не на развалено. Инспекторът от БАБХ увери, че всички търговски вериги, които предлагат риба, ще бъдат обект на засилени проверки преди Никулден и допълни, че най-често проверяващите се натъкват на нарушения свързани с неправилното съхранение на риба и лоши хигиенни условия.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK