Училището в Първомай ще има нов физкултурен салон

Снимки: Община Петрич

Община Петрич ще изгради физкултурен салон към училището в с. Първомай.

Проектното предложение за сграда на физкултурния салон в двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - с. Първомай, е подадено от Община Петрич по Програмата за развитие на селските райони.

Проектът е одобрен от финансиращият орган. „Общата безвъзмездна финансова помощ за изграждането на обекта е 585 000 лв. с ДДС, която сума представлява 100% от инвестиционните разходи за съоръжението“, посочи на среща с медиите кметът Димитър Бръчков. СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Първомай е едно от големите учебни заведения на територията на община Петрич. В него се обучават 412 ученици от първи до дванадесети клас. „Училището не разполага с функционална спортна зала, в която пълноценно да се провеждат учебните часове по физическо възпитание, както и подготовката на училищните спортни клубове.

Сега, благодарение на спечеления проект ще бъде изградена необходимата база“, обясни кметът. Директорът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Румен Стоянов припомни, че е имало стар проект за физкултурен салон, който е бил със заложена три пъти по-малка площ. Стоянов отчете, че училището разполага и със спортен терен с изкуствена настилка, изграден в последните годни и благодари на общинската власт за ангажирането и спечеления нов проект. Бъдещият физкултурен салон ще бъде свързан с „топла връзка“ с основната училищна сграда. Проектът за физкултурния салон на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Първомай е част от управленските решения на местната власт в Петрич за подобряване на образователната инфраструктура, освен със собствени бюджетни средства и с защитаване на външно финансиране.

На срещата с медиите кметът Димитър Бръчков открои, че Община Петрич подпомага с целеви средства и 40 спортни клуба като част от местната спортна дейност. В тях тренират стотици деца и юноши. Общо за дейността на клубовете през тази година се разпределят от общинския бюджет 361 600 лв, докато през 2018 г сумата е била 276 хил лв. За обезпечаване на събитията в спортния календар за 2019 г има утвърдени 141 300 лв.

През последните четири години, община Петрич успя да защити квоти за домакинство на държавни, европейски и международни първенства в различни дисциплини. Това са: Международен турнир по шах, кръгове от Републиканско първенство по бокс, кръг от Републиканско първенство по борба, Европейско първенство по Унифайт, Международно състезание по планинско колоезедене. През последните години беше възроден и Общинският хандбален клуб „Беласица“.

„Успяхме да изградим ново функционално спортно игрище до ДГ „Здравец“ в града, предстои откриването и на спортна зала „Серафим Бързаков“, чиято собственост Общината придоби през 2016 година. Успехите на местните спортисти са доказателство, че инвестициите в областта на спорта са оправдани и необходими“, обобщи кметът Димитър Бръчков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK