110 г. от Кръстовденското въстание отбелязаха в Разлог

снимки: ВМРО

Община Разлог съвместно с ВМРО отбеляза 110 години от Кръстовденското въстание. Шествие със знамената на организацията премина през няколко точки в града, свързани с въстанието, като бе аплодирано от гражданите.

Зместник-кметът на Разлог Иван Гюров поднесе венец и цветя на паметника на геройски загиналите въстаници. Слово за подвига на кръстовденци признесе председателят на ВМРО - Красимир Каракачанов. Почетени бяха и паметниците на баба Магделина Юрукова и плочата пред Историческия музей в Разлог.

Въстанието носи имената на три църковни празника, на които избухват трите основни бунта. В Битолския вилает и Солунския вилает то избухва на 2 август – Илинден, в Одринско – на 19 август, Преображение Господне и на Кръстовден в Разлог.

В Разлог щабът на въстанието е в Хаджиевата къща, сега до площада пред Исторически музей. Тук почва въстанието в града. Разлог е опустошен и огромна вълна бежанци преминава в Княжество България. Все пак на 11 октомрви 1912 г. – Българската войска освобождава града и Свободата изгрява в Разложко.

 

снимки: ВМРО
снимки: ВМРО
снимки: ВМРО

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK