110 бебета се родиха в Разлог през миналата година

Снимки: Община Разлог

328 са новородените през 2015 година бебета в МБАЛ-Разлог. От тях жители на община Разлог са 185, а на града - 110. Сред тях има и 3 двойки близнаци.

В населените места първенец по новородени е село Баня с 32 бебета. Следват Бачево със 17, Елешница - 15, Горно Драглище - 5, по 3 бебета има в Добърско и Долно Драглище.

Първото бебе на 2016 г. се казва Гергана Лазарова Джупанова, с родители Катерина и Лазар Джупанови. Малката е проплакала на 4 януари в АГО-Разлог. Константин Давидов Райгал, роден на 30 декември, е последното бебе за 2015  г. Той е втори син за родителите Костадинка Тодорова и испанеца Давид Райгал.

Дни преди Бабинден - 21 януари /стар стил/, във всеки дом на новородено в Разлог тече трескава подготовка за празника. Един от най-обичаните и почитани празници в града се отбелязва пищно. Още след новогодишния кукерски карнавал, красивите разложки носии се приготвят за следващия празник - Бабинден.

На централния площад се извива традиционното "бабино хоро", на което се хващат бабите, облечени в носии, а на гърба си носят бебетата, в т.нар. цедилка. Бебетата са окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка, които символизират здраве и дълголетие.

През годините Родилното отделение в Разлог се наложи с добрите условия и професионализма на екипа, воден от д-р Радка Божикова - началник Акушеро-гинекологично отделение към МБАЛ-Разлог.

„В края на миналата година е закупен и апарат за изследване на слуха на новородените, което дава още по-голяма сигурност на родителите за здравето на техните деца“-сподели д-р Божикова.  Тя пожела на родителите да са живи и здрави и да се радват на рожбите си, бебетата да имат щастливо и безгрижно детство, а на тези, които не са изпитали радостта от родителството, да не се страхуват да пристъпят към тази крачка и да не се лишават от най-голямата радост в живота. 

И тази година уникалното Бабино хоро ще се проведе на централния площад в Разлог на 21 януари от 14.30 ч. Половин час преди това, на тържество в Многофункционалната зала на читалището в града, кметът инж. Красимир Герчев ще награди първото бебе за 2016 г. и последното на 2015 г.

 

КОМЕНТАРИ

aman14:24 - 15.01.2016
pak sa prospali nowinite tiq
Разлог14:23 - 15.01.2016
Абе глупаци, първото бебе на 2016г. се казва МЕРАЛ ПАЛЕВА и е от с. Крайще, нали струма първа писа, бях в болницата и съм свидетел
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK