11 младежи се бориха за богоявленския кръст в Гоце Делчев, Андон Балтаджиев за пореден път извади светинята (СНИМКИ)

Снимки: Община Гоце Делчев

11 младежи се хвърлиха в студените води на река Градска в Гоце Делчев, за да извадят богоявленския кръст, който хвърли и тази година Неврокопският митрополит Серафим.

Всички смелчаци преминаха през специален лекарски преглед преди да скочат в реката.

За поредна година кръстът бе изваден от Андон Балтаджиев, който получи и традиционната награда от Негово Високопреосвещенство, а именно - златен медальон с кръст.

Въпреки студа много неврокопчани час преди ритуала заеха стратегически места покрай реката, където посрещнаха и внушителното литийно шествие. То тръгна след празничната служба от катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" и премина през централната улица "Търговска".

Според традицията Неврокопският митрополит Серафим освети бойните знамена на Граничното полицейско управление в Гоце Делчев и на офицерите и сержантите от запаса и резерва, като със светена вода за здраве и берекет поръси както управниците на града и военните, така и стотици граждани, които търпеливо изчакаха реда си, за да получат благословията му.

По традиция, на тържественото отбелязване на християнския празник Богоявление присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник-кметовете Валери Сарандев и Богдан Боцев, който днес е именик, началникът на ГПУ Илия Сораджиев, представители на Военен клуб - Гоце Делчев и много други. 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "ВАШИТЕ СНИМКИ"

 

 

Щастливецът и тази година е Андон Балтаджиев

КОМЕНТАРИ

Коцьо14:41 - 06.01.2018
То обграден от даалий както ясно се вижда от снимката един единствен освен балхата се мъчи да го хване, но го държат за да е балхата. Всяка година го пазят да хване кръста и тва е честно така ли? Честно е като него самия. Утрепка смотана.
Toni21:30 - 06.01.2017
Toq prestypnik do koga shte go hvalite po mediite be vashta Mama mrysna.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK