Сенатът на САЩ оправда Тръмп в процеса по импийчмънт

Снимка: БГНЕС

Оправдателната присъда никога не е била под въпрос

Президентът на САЩ Доналд Тръмп получи твърда подкрепа на Републиканците в сряда, за да преодолее най-голямата заплаха от началото на мандата си преди три години, като получи оправдателна присъда в Сената в процеса по импийчмънт по обвиненията в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, съобщи АФП.

Едва третият американски лидер, който някога е бил подложен на импийчмънт, Тръмп победи опитите да бъде свален от длъжност, след като беше обвинен, че незаконно е потърсил помощ от Украйна в подкрепа на усилията си за преизбиране през 2020 г.

Въпреки че бяха изправени пред сериозни доказателства, Републиканците останаха лоялни и събраха мнозинството от гласовете, за да оправдаят президента и по двете обвинения – с 52 до 48 по първото и 53 на 47 на второто – далеч по-малко от мнозинството от две трети, необходимо за свалянето му.

“Две трети от присъстващите сенатори не го обявиха за виновен. Сенатът постановява, че Доналд Джон Тръмп, президент на Съединените щати, не е виновен по обвиненията”, заяви главният съдия на Върховния съд Джон Робъртс, който председателстваше процеса.

Един републиканец, сенаторът Мит Ромни, дългогодишен враг на Тръмп, рискува гнева на Белия дом, след като гласува заедно с демократите, заявявайки, че Тръмп е „виновен за ужасяваща злоупотреба с общественото доверие“. Той гласува „невинен“ по второто обвинение.

Оправдателната присъда никога не е била под въпрос, след като през декември Камарата на представителите формално свали от длъжност Тръмп, но сега тя отстрани сериозно препятствие пред президента и му даде възможност да се потопи изцяло в кампанията си за преизбиране през ноември.

Тръмп многократно отхвърляше разследването като „измама“ и „лов на вещици“, но твърдеше, че има право като президент да оказва натиск върху Украйна, като в същото време отказа да се съобрази с призовките на Конгреса да даде свидетелски показания и да предостави документи.

Демократите не бяха изненадани след интензивното 78-дневно разследване на Камарата на представителите, което беше изправено пред обществени съмнения и каменната стена на Белия дом.

Предвиждайки вероятното партийно гласуване от сенаторите, председателят на доминираната от Демократите Камара Нанси Пелоси многократно каза, че каквото и да се случи, Тръмп ще се присъедини към двама предишни президенти, тъй като му е бил лепнат етикета „импийчмънт“.

Гласуването затвори политическа глава, в която много Демократи не бяха склонни да влязат.

Първоначално Пелоси отхвърли натиска в началото на миналата година да започне разследване за импийчмънт срещу Тръмп по доказателствата, събрани от тогавашния специален прокурор Робърт Мълър, че президентът е възпрепятствал разследването за намесата на Русия в изборите.

Но притесненията й, че това е голям политически риск за Демократите по-малко от две години преди националните избори, изчезнаха след като през август се появиха нови обвинения, че Тръмп е оказал натиск върху Украйна в полза на кампанията си през 2020 г.

Макар и съмнително от самото начало, че ще спечелят подкрепа от републиканците в Сената, разследването натрупа изненадващо бързо доказателства в подкрепа на твърденията.

Доказателствата показаха, че от началото на 2019 г. частният адвокат Рудолф Джулиани и близък политически съюзник на Тръмп, както и посланикът в Европейския съюз Гордън Сондланд, са планирали да окажат натиск върху Киев да помогне за злепоставянето на Демократите, включително потенциалния съперник на Тръмп през 2020 г. Джо Байдън, като започне разследвания срещу тях.

Адам Шиф, който ръководи разследването на Камарата, заяви, че фактът, че то идва след разследването на Мълър, показва, че кампанията на Тръмп през 2016 г. активно е търсила помощ от Русия, е принудило демократите да действат.

“Трябва да кажем достатъчно! Той е предал националната ни сигурност и отново ще направи това”, аргументира се Шиф пред Сената. “Той компрометира нашите избори и той ще направи това отново”, каза още той.

Защитниците на Тръмп не успяха да подкопаят фактите, събрани от разследването на Шиф, а няколко сенатори – републиканци признаха, че президентът е сгрешил. Но неговите адвокати и защитници в Сената твърдяха, че поведението на Тръмп не е достатъчно за отстраняването му от длъжност.

И посочвайки, че гласуването на импийчмънта през декември в Камарата е било по партийни линии, те го описаха като политически усилия за „унищожаване на президента“ в изборна година – аргументирайки се, че на избирателите трябва да бъде разрешено да решават съдбата на Тръмп.

“Омразата ви към Доналд Тръмп ви е заслепила очевидно. Тук не става въпрос за защита на страната, а за унищожаване на президента”, заяви сенаторът – републиканец Линдзи Греъм преди гласуването.

“Единственият начин това да приключи трайно е президентът да бъде преизбран.”, каза още Греъм. /БГНЕС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK