Събор на Попови ливади по повод 116 години от Илинденско-Преображенското въстание (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Заупокойна молитва за загиналите и молебен за здраве отслужи Неврокопският митрополит Серафим

Днес пред величествения паметник на Гоце Делчев в село Попови ливади се събраха граждани и гости на града, носещ името на героя, за да отбележат 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Заупокойна молитва за загиналите във въстанието и молебен за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

В словото си по повод годишнината, Владимир Москов – кмет на община Гоце Делчев, проследи накратко хода на въстанието до жестокото му потушаване. Ораторът подчерта, че въстанието е връхна точка в националноосвободителната борба на македонските и тракийските българи.

Обръщение към присъстващите направи и Ангел Джамбазки – евродепутат и заместник-председател на ВМРО. Той оцени въстанието като най-голямото, най-масовото и най-добре организираното българско национално въстание.

„Днес трябва да сведем глави, почитайки паметта на героите, но след това трябва да изправим най-сетне рамене, да вдигнем глави и да сложим край на десетилетното подценяване на националното ни самочувствие… Трябва да възстановим величието на българската нация! Ако тези, които днес почитаме, са имали националното самочувствие да се борят за държава, без да имат държава, тогава какво ще е нашето оправдание, когато имаме държавни институции, да гледаме апатично и до голяма степен безволево как отделни структури на обществото ни се разпадат и демотивират“, каза евродепутатът.

Ангел Дмамбазки подчерта още, че не трябва да допускаме никой посмъртно да внушава друго национално самосъзнание на нашите герои и даде пример с Гоце Делчев, роден в българския град Кукуш, кръстен в Светата българска екзархия, работил като български учител и български офицер, борил се и загинал като български революционер.

Цветя пред паметника на героя положиха: Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, Иван Стоянов – заместник-областен управител на Благоевград, Ангел Джамбазки, Атанас Стоянов – народен представител и заместник-председател на ВМРО, Елхан Кълков – народен представител в 44-то Народно събрание, полк. Красимир Кръстев – командир на бригадно командване - Благоевград.

Венци и цветя бяха поднесени от името на Националния съвет и парламентарната група на БСП, ДПС, ПП ГЕРБ, ВМРО, Националния фронт за спасение на България, ПП „Атака“, РУ на МВР, РУПБЗН, Гранично поделение и други организации.

На тържеството беше прочетен поздравителен адрес от Румен Радев – президент на Република България, в който се казва:

„Днес се прекланяме пред подвига на онези велики синове, които проляха кръвта си в името на един стремеж – независима и обединена България. Илинденско - Преображенското въстание е сред най-славните и трагични примери за жертвоготовност в името на родината, то е естествено продължение на десетилетните борби на българския народ за свобода и единение.“

По традиция съборът продължи с богата музикална програма, в която се изявиха местни народни певци и състави.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

дост11:38 - 04.08.2019
И войводите от дпс са там , за службичка и майка си ще продадете
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK