Откриват изложба „Отвъд дълга“, посветена на Деня на спасяването на българските евреи

Снимка: Infomreja.bg

Днес във фоайето на Общински драматичен театър  Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан – Посланик на Израел в България и Петър Паунов – кмет на Община Кюстендил,  ще открият изложба “Отвъд дълга“, посветена на Деня на спасяването на българските евреи и почитането на паметта на жертвите на Холокоста.

Събитието е организирано съвместно с Посолството на Израел в България, а експозицията е посветена на 36-мата дипломати от 21 държави, обявени от Световния център за възпоменаване на жертвите на Холокоста "Яд ваШем" за "Праведници на света".

Тази титла се присъжда от "Яд ваШем" след сериозна изследователска работа, събиране на документи и доказателства, записване на разкази на очевидци и др. Удостояват се лица, проявили смелост и хуманност, рискували живот и кариера, загърбили уюта на социално положение и благополучие, за да спасят дори един евреин, в най-мрачните години от човешката история – Холокоста.

Именно заради това е казано "Който спаси един живот, спасява цяла вселена" и точно това е гравирано на медала, с който се удостояват праведниците на света.

Изложбата, чийто създател и куратор е Световният център за възпоменание на жертвите на Холокоста, представя историята, лицата, снимките и някои важни документи за дипломатите от четирите краища на света, чиито смелост и сила на духа са непресъхващ извор на вдъхновение и пример.

Експозицията включва и информация за историческите събития, на фона на които, дипломатите отстояват ценностите на хуманизма и непримиримостта към злото, пренебрегват ограниченията на високите си служебни постове и помагат, приютяват, транспортират и издават документи и визи, с които евреи от различни части на Европа се изплъзват от лагерите на смъртта.

Представена в над 70 държави и е преведена на над 20 езика.

До този момент експозицията е представена в София в рамките на отбелязването на 27 януари – Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, като неин домакин през 2018 и 2019 г. са Министерството на външните работи и Народното събрание.

Изложбата е представена през 2018 г. и в Бургас, по повод Йом аШоа – деня, с които Израел почита памет на жертвите на Холокоста.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK