105 години от Булаирската битка отбелязаха родолюбиви кюстендилци

Снимки: Личен архив

По инициатива на Севдалин Яначков - родолюбив кюстендилец, членове на НФСБ, както и със съдействието на председателя на ВМРО в Кюстендил и общински съветник Георги Петров, имат патриотичната идея да въздигнат датата на Булаирската битка, която да се чества най-официално в Кюстендил като градски празник, тъй като градът е дал най-много жертви за освобождението.

Членове на партията се събраха на площад „Велбъжд” в града, за да отбележат 105 години от Булаирската битка. Тази година датата съвпада и със 160-гоишнината от рождението на предводителя на 13-и пехотен рилски полк - полковник Стефан Манов.

На 8. февруари кюстендилци изразиха почитта си към героизма на 13-ия пехотен рилски полк, който остава в историята под името „железният полк”, и чиято храброст някои наблюдатели сравняват с Шипченската епопея. Тук по този повод беше пристигнал и Любомир Ников, представител на Национален фронт за спасение на България /НФСБ/.

Прочувствено слово произнесе Даниела Трайчева – секретар на НФСБ: "Ние, българите, винаги трябва да се завръщаме към нашето историческо минало, защото имаме какво да разкажем на младото поколение за героичните подвизи на техните деди и прадеди, а същевременно да уважаваме паметта на загиналите. Такъв повод е Булаирската битка, в която са взели участие много войници от Кюстендил, както и от около 110 кюстендилски села, които с върховни усилия, подвизи, масов героизъм и изпълнен дълг обезсмъртяват името на 13-и пехотен рилски полк. Под вещото, мъдро и доблестно ръководството на полковник Стефан Манов чедата на Осоговието показват на света как се воюва за свободата на отечеството. Тук се ражда безсмъртието на Булаирската епопея.”

"Повече от 20 години ул. ”Константинова баня” в град Кюстендил е преименувана в „Полк. Стефан Манов”, който преди години е признат за почетен гражданин на Кюстендил, но с огорчение ще споделя, че старите табели „Константинова баня” още висят по стените на някои къщи, което е повод за огорчение пред подвига на такъв герой като полк. Манов, който  участва в Балканската и Междусъюзническата война", заяви един от организаторите за почитане паметта на загиналите – Севдалин Яначков.

Под ръководството на полк. Стефан Манов при Кочани, Струмица, Дойран и Булаир полкът му написва героични страници на българската военна история. В превод Булаир означава „намерено щастие", но дали е бил щастлив полковник Манов след завоюваното с кървави битки и с хиляди жертви освобождение, когато е проиграно безславно от Великите сили с орязването на земите на България с Берлинския договор.

И тогава, в деня на демобилизацията на 1.8.1913 г., полк. Манов държи прочувствена реч пред своите войници и прочита заповед, изявяваща високия нравствен лик на командира на славните рилци. Той казва: "Идете си, мили мои юнаци, и не забравяйте 13-и рилски пехотен полк - нашата военна задруга, гдето делихме толкова скърби и радости, гдето цъфтяха и увяхваха толкова надежди, гдето преживяхме толкова незабравими минути на величие, радост и печал!". 

Незабравима завинаги ще остане лавината от мъже, които със силен дух и стомана помитат вражите редици и те започват да отстъпват, покосявани от пушечен картечен и артилерийски огън. Противникът се опитва да си възвърне позициите, но е отблъснат с унищожителен огън. При контраатаката българските бойци успешно прилагат удара „на нож”.

За Родината в тази увенчана със слава битка са взели участие и много български войници не само от Кюстендил, но и от Радомир и Радомирско, от Самоков и Самоковско, Софийско, Разложко, Благоевградско, Дупнишко, Банско, Босилеградско и други.

 

Даниела Трайчева откри тържеството с проувствени слова за Булаирската битка
Севдалин Яначков - един от организаторите и идейниците за отбелязване на Булаирската битка
Севдалин Яначков - един от организаторите и идейниците за отбелязване на Булаирската битка
Даниела Трайчева откри тържеството с проувствени слова за Булаирската битка

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK