105 български общини участват в инициативата "Часът на Земята"

Снимка: Reuters

От 20.30 до 21.30 часа днес ще се реализира тазгодишното издание на "Часът на Земята" - екологична инициатива на международната природозащитна организация WWF.

Традиционно в този час притъмняват знакови и институционални сгради по целия свят. В екоинициативата се включват и много хора, които гасят осветлението в домовете си в знак на съпричастност към проблемите на околната среда и опазването на природата.

До момента участие в екоинициативата са потвърдили рекорден брой български общини и областни администрации - 105, съобщиха от българския офис на WWF. Тази година в "Часът на Земята" се включват 157 страни, а началото на тазгодишната инициатива ще даде екипът на филма "Невероятният Спайдърмен 2" в Сингапур.

Събития са планирани в над 10 града в България - от образователни инициативи в училища, през прожекции на филми и огнени шествия, до арт демонстрации и музика на живо.

Ще притъмнеят двете сгради на Министерство на околната среда и водите, както и на всичките му регионални структури в страната. Eлектричеството ще бъде частично изключено в сградата на Изпълнителната агенция по околна среда, за да бъдат осигурени системите за денонощно наблюдение на параметрите на околната  среда.

В шестото поредно издание на инициативата ще се включи и Министерство на образованието и науката, което също ще изключи осветлението на сградата си в София.

Екоинициативата започна през 2007 г. като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час. "Часът на Земята" се разрасна и стана една от най-сериозните  световни инициативи, която обединява хората с призив за по-устойчиво бъдеще.

В България екоинициативата се организира от 2009 г., като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK