101 години свобода празнува утре Разлог

снимки: Община Разлог

Жителите и гостите на Разлог с трепет и вълнение очакват празника на града, който се отбелязва утре - на 24 октомври.

Богатата културна и спортна програма, посветена на 101-годишнината от освобождението на Разлог, привлече многобройна публика. Градът бе домакин на IV Национален преглед на фолклорните ансамбли 2013-2014, провеждани от националната секция на Международния Съвет на организаторите на фестивали за фолклор.

Октомврийско слънце посрещна на площада в Разлог и Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци от Гоце Делчев, ансамбъл "Средногорие" от град Златица, детски танцов състав "Гергьовче" от Петрич, фолклорен ансамбъл "Родолюбие" от Къстендил, Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Нашенчета" от Плевен и група за автентичен фолклор при Народно читалище "Свобода 1948" от град Китен.

На сцената се качиха и сборната фолклорна група „Разложки мераци”, както и женските фолклорни групи "Разложки напеви", "Добърски баби" и "Китка" от село Добърско.Всички състави получиха грамоти за участие.

Резултатите от прегледа ще бъдат представени на 14-та Национална среща-семинар на хореографите и ръководителита на фолклорни ансамбли през февруари 2014 г. На следващ етап през 2014 г. ще бъдат определени носителите на званието "Представителен Фолклорен Ансамбъл на CIOFF България", които ще имат правото да участват в Международни фолклорни фестивали в света, от CIOFF.

Любителите на спорта пък посрещнаха бурно международния турнир по карате за деца и юноши за "Купа Пирин 2013". Участие взеха 149 състезатели, представители на 16 клуба от България, Македония, Сърбия и Словения. На първо място бе класиран кюстендилският клуб "Дарис" с 6 златни, 3 сребърни и 6 бронзови медала.

Отборът домакин „Асикс” спечели 1 сребърен и 4 бронзови медала. За втора поредна година носител на преходната награда "Меч на честта", учредена от суверенния орден „Св. Иван Рилски” е клуб „Дарис”.

Персоналната награда "Рицарски меч" на суверенния орден "Св. Иван Рилски" спечели Юлиан Захариев от клуб "Дарис", който взе участие в три дисциплини.

Събитието бе уважено от инж. Красимир Герчев, кмет на община Разлог, Богдан Симерл, шеф на федерацията по карате в Словения, Благой Атанасов, шеф на съдийската колегия на карате федерацията в Македония, Никола Панчев, директор на репрезентацията по карате на Македония, Дражен Цветкович, шеф на съдийската колегия на карате федерацията на Сърбия и Димитър Димитров, шеф на съдийската колегия на БНФК.

Провелият се шахматен турнир в Разлог събра на едно място 24 шахматисти от Разлог, Петрич, Сандански, Огняново и София. Най-младият участник бе Румен Гачев, на 19 години, а най-възрастният опонент бе 72-годишният Димитър Чавдаров.

В крайното класиране с първото място се окичи Димитър Чавдаров от Сандански, второто и третото място заеха Владимир Влахов от Петрич и Бойчо Механджиев от Разлог.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK