100 пожара от началото на месеца в Кюстендилско! Бъдете внимателни!

Снимка: Infomreja.bg

Повишаването на температурите през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка, рязко е увеличен броят на пожарите в Кюстендилска област. Продължава паленето на отпадъци и сухи треви. Това е нарушение на нормативната уредба, водещо до сериозни последици за горския и полски фонд.  

От началото на месец февруари на 2019 г. са възникнали 96 пожара в област Кюстендил– от тях 1 е в горското стопанство, извън урбанизираните територии са 4 пожарите с преки материални щети, 26 са  пожарите без преки материални загуби в урбанизирани и 65 в извън урбанизирани територии.

При възникналите пожари с материални загуби, са засегнати 70 000  кв.м полски територии, при пожарите без материални загуби – сухи треви и храсти в извън урбанизирани територии, стърнища, отпадъци, са засегнати  1 761 461 кв.м територии.

Съставени са 3 акта на граждани по ЗМВР за установяване на административни нарушения за изгаряне на сухи растителни отпадъци.

РДПБЗН – Кюстендил, отново напомня, че за недопускане възникването на пожари  е задължително спазването на основните правила:

- абсолютно ЗАБРАНЕНО в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища и други растителни остатъци и  използването на открити огнеизточници;

- не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.

Административната санкция за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР е от 200 до 2000 лв.

Ако сте свидетел на  пожар, съобщете незабавно на тел.112!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK