100-годишният юбилей на училището в Копривлен беше ознаменуван с незабравима празнична вечер (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Снощи в читалищната сграда на хаджидимовското село Копривлен тържествено беше чествана 100-годишнината на Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“. Присъстващите, изпълнили залата, с интерес изгледаха презентация, разказваща за неговата богата история.

Създадено през далечната 1918 година, училището първоначално е заемало помещение до старата църква, използвано дотогава за кафене. Строежът на училищна сграда е започнал 10 години по-късно и е завършил през 1930 година.

Началото на строителството на сегашната сграда, в която е въведена кабинетна система на обучение, е поставено през 1992 година, а през 2007 година зданието е основно ремонтирано по проект „Красива България“. Материалната база продължава да се подобрява и до днес.

Първоначално училището се е казвало „Св. св. Кирил и Методий“, а от началото на учебната 1944/1945 година носи името на Никола Вапцаров.

В началото на 60-те години на миналия век тук са се учили около 400 деца! В двете осмокласни паралелки са обучавани не само ученици от Копривлен, но и от други села в община Хаджидимово – Садово, Ляски, Гайтаниново, Тешово, Лъки, Ловча.

За съжаление демографската криза слага своя отпечатък и в това гнездо на образованието. Днес учениците в него са само 63. Затова в словото си директорът на училището – Александър Белчев, изрази надеждата на целия колектив, че то никога няма да бъде закрито.

Приветствия по повод празника поднесоха и кметовете на община Хаджидимово и село Копривлен – Людмил Терзиев и Лъчезар Банев. Господин Терзиев определи  училището в Копривлен като едно от водещите в общината, с прекрасен учителски колектив.

Получени бяха много поздравителни адреси  - от  Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Ивайло Златанов – началник на РУО – Благоевград, Людмил Терзиев, Лъчезар Банев, Мехмед Имамов – председател на ОбС в Хаджидимово и директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Абланица,  д-р Калинка Гайтанинчева – председател на Общинския координационен съвет на Съюза на българските учители в община Хаджидимово, проф. д-р Красимира Янева – зам. – декан на факултета по дентална медицина – София, завършила основното си образование в Копривлен, от директорите на училищата в Хаджидимово, Беслен и Блатска, както и от директорката и колектива на  местната детска градина.

Концертната програма, подготвена за юбилейното тържество, беше изключително богата. В нея се изявиха както настоящи, така и бъдещи ученици в училището. Те се представиха и като актьори, и като певци и танцьори. Отлично се справиха със задачата си и учениците – водещи на вечерта. Много добро впечатление направи също предаването на факела – символ на знанията и уменията, от възрастното поколение на младото, с пожелание то да го пази и предава нататък. Вечерта завърши с химна „Върви, народе възродени“, изпълнен от всички участници в програмата.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА
 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK