100 години от Великата октомврийска революция отбелязаха днес неврокопските социалисти

Снимки: БСП-Гоце Делчев

На тържествено събрание в клуба на БСП в Гоце Делчев бе отбелязана вековната годишнина от Октомрийската революция.

Събитието откри Валери Сарандев, председател на партията в Гоце Делчев и област Благоевград. Презентация за бурната 1917-а година изнесе председателят на Младежкото обединение на БСП в града – Димитър Бояджиев.

Как се прави революция...

Революция на първо място се предизвиква. От обстоятелствата, от битовизмите, но главно от самозабравата на онези, които би трабвало да водят.

Революция се случва. Когато човек бъде смачкан до предела на търпимостта.

Революция се прави. От доскоро чакащите. Когато им припомнят, че имат достойнство.

Великата октомврийска социалистическа революция, както е официалното название в Русия, е едно от най-големите събития на ХХ век, оказало влияние на световната история за десетилетия напред.

Въоръженото болшевишко възстание избухва на 25 октомври (7 ноември по нов стил), провокирано от опит да се затвори печатницата на бъдещия вестник „Правда“. В онази нощ Ленин взема властта с няколкостотин матроси и червеногвардейци почти безкръвно – има двама убити и 18 арестувани.

Революцията сваля Временното правителство на страната и дава ход на последвалата Гражданска война. Надделяват болшевики и леви есери.

През следващите 70 години Русия се превръща в най-мощната икономическа и военна световна сила, която повлича със себе си и редица държави от Източния блок, които също изграждат стотици предприятия, за да дадат поминък и достоен живот на всичките си граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK