Проф. Кантарджиев сметна: 2 млн. българи са с имунитет

Снимка: МС, архив

„В момента се намираме в плато и се очаква след седмица да има спад на заболелите“

Разхлабването на мерките е напълно съобразено с медицинските показатели и е наложително, защото когато те продължат повече от две седмици се натрупва умора в обществото и органите, които осъществяват контрола.

Това заяви в ефира на bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

Той изтъкна още, че в момента се намираме в плато и се очаква след седмица да има спад на заболелите.

"Вчера електронната ми поща беше пълна с писма на възмутени граждани, че мерките се разхлабват. Нищо толкоз не се пуска - маските си остават и изискването да не се събираме. Това е съобразяване с медицинските показатели, натовареността на болниците и системата", добави още проф. Кантарджиев.

Експертът призна, че в лечебните заведения ситуацията е сложна, но добрата новина е, че хоспитализираните в момента са под 10 хил. и един болен не заразява много други. Той обясни, че когато 10 души започват да заразяват 20 други и нагоре - тогава ситуацията се влошава.

"Постоянно се разкриват още легла и се осигуряват нови възможности да работят болниците. Засега имаме ресурс от лекари. Вече сме в плато, системата се справя, въпреки че натовареността е по-голяма от ноември месец. До седмица трябва да започне спадане на броя на случаите", каза той.

Проф. Кантарджиев обясни още, че по официалната статистика преболедувалите са около 300 хил., но като се прибавят хората извън статистиката - броят на срещналите се с COVID-19 стига до 1,2 млн. Около 450 хил. души са ваксинирани. Той смята, че близо 2 млн. българи са с имунитет.

Експертът посочи, че получените количества ваксини се прилагат веднага. Според него до края на лятото ще сме постигнали колективен имунитет и разпространението на вируса ще може да се ограничи.

Той допълни, че се натрупват знания и затова препоръките за употреба на препаатите се променят.

"Обществото е много чувствително към страничните явления. Най-малкото съмнение за случаи кара да се намали темпът или да се спре ваксинирането. Засега сигурна връзка между ваксините и страничните реакции няма. Аз съветвам хората, които се имунизират, с всички ваксини, хобаво е малко повече домати и доматен сок да се консумират - това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване", добави още директорът на НЦЗПБ.

Проф. Кантарджиев обясни, че от новия британски вариант трябва да се пазят повече младите хора и бременните жени и допълни, че при него рядко се губи обоняние. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK