Проф. Тодор Кантарджиев: 20-25% е спадът на новите случаи в София

Проф. Тодор Кантарджиев, снимка: БНТ

По думите му 10 души в момента заразяват 7 до 9 души

До 20 декември ще сме наясно дали ще бъде възможно поне да се събират 2-3 семейства за празниците. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

Той отчете, че към момента резултатите от седмицата са доста благоприятни. За 14 дни има 20-25% намаляване на случаите в София. Това е благодарение на мерките и хората, каза Кантарджиев.

По думите му 10 души в момента заразяват 7 до 9 души.

Според Кантарджиев обществото се подготвя да бъде против ваксинирането. Господин, който не е лекар, говори за странични ефекти на ваксините. Ако не си лекар, как ще говориш за епидемиология, попита Кантарджиев.

Проф. Тодор Кантарджиев: "ЕС хвърля огромен ресурс, държавата хвърля огромен ресурс, не виждате ли министърът колко пъти излиза, какви комисии се направиха, план се направи, купиха се на -70 градуса фризери... Създаде се един щаб, който трябва да осигури плановата ваксинация. Изведнъж излиза някой и казва: Да, ама тия ваксини са изследвани на млади хора, а не на възрастни, които трябва да се ваксинират. Явно колегата не е чел".

Проф. Кантарджиев каза, че има данни, че новите ваксини не вредят и на хората над 70-годишна възраст. Оцени руската ваксина като много добра, тъй като Русия има традиции в областта на ваксинирането.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK